Evo zašto nikad nije dobro uliti ulje u odvod!

Radiosarajevo.ba
Evo zašto nikad nije dobro uliti ulje u odvod!
Pixabay / Ilustracija

Pogreška koju velika većina barem jednom u životu napravi nakon kuhanja nema veze s namirnicama. Pogrešno je, ali tako je jednostavno, što zbog lijenosti, što zbog gladi, svima se nekad "dogodilo".

Priznajte, jeste li ikada ulje nakon prženja samo ulili u odvod?

Postoji čitav niz razloga zašto je to pogrešno, piše Huffington Post, a ishod je isti. U pomoć ćete morati zvati vodoinstalatera i vjerojatno platiti pozamašnu svotu kako bi se problem otklonio.

Naravno da se to neće dogoditi odjednom, no s vremenom bi moglo, čak i od jednog jedinog ulijevanja. Sve ovisi o stanju cvijevi i vrsti masti. Mnoge među njima, naime, poput kokosova ulja, maslaca i svinjske masti, na sobnoj temperaturi poprimaju čvrsti oblik. Stoga, iako ste ih ulili u obliku tekućine, očekujte da će se u cijevima stvrdnuti i zalijepiti za stijenke cijevi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Najkritičnije je kod dijelova cijevi koji nalikuju na slovo "u". Obično se radi o dijelu koji je tik ispod sudopera, a on se prvi i začepi - u njemu zapinje sve što je teže od vode. Ako ne uočite ovaj početni problem na vrijeme, mast se pomicanjem i prikupljanjem dijelova hrane i novih masnoća može pretvoriti u masu koju će biti jako teško odstraniti.

Iako su na višim i nižim temperaturama postojano tekuća, imajte na umu kako sva ulja jednom kad dotaknu cijevi stvaraju problem. Mast se, gibajući cijevima, zbog svojih hidrofobnih sklonosti, odbijajući vodu prirodno lijepi za stijenke. Uz to, kupi na sebe sve sitne čestice hrane i otpadaka koji su završili u odvodu.

I "obična" ulja mogu izazvati začepljenje

"Trik" za koji mnogi misle da pomaže, pritom je običan mit.

Ako u odvod ulijete neiskorišteno ulje od prženja, potom sve zalijete vrućom vodom i deterdžentom, nećete pretjerano pomoći. Ovakvi kućni uratci samo mogu na neko vrijeme prolongirati problem, ali ako vam je to uobičajena praksa, on će se kad tad pojaviti.

Stvara se sve deblji sloj masti na stijenkama cijevi, tako da problem postaje neizbježan. A što je mast zaglavila dublje, odnosno što se kasnije pretvorila u svoj krući oblik, problem je veći. Tako da "guranjem" u obliku vruće vode i deterdženta možete samo pogoršati cijelu stvar.

Kako da pravilno odlagati neiskorišteno ulje?

Možete prikupljati ulje i masti u isti spremnik, a kad ga napunite premjestiti u vrećicu, te staviti u zamrzivač ili frižider da se ukruti, potom ga se riješiti s ostalim organskim otpadom.

Postoje i brojkne akcije tokom godine kojima je cilj prikupljanje jestivog ulja iz domaćinstva. Otpadnom ulju, naime, nije mjesto ni u odvodu jer može u okolišu učiniti višestruku štetu - ugroziti rast biljaka, oštetiti životinjski svijet budući da se lijepi ua dlaku i perje. Uz to je i riječ o vrijednoj sirovini koja se može iskoristiti u proizvodnji sapuna, deterdženata i sičnog.

Šta ako vam se "dogodilo"?

Ako ste već ulili ulje u odvod, štetu možete donekle pokušati sanirati tako što ćete usuti sodu bikarbonu u cijevi i potom ju zaliti mješavinom jabučnog octa i vode. Pustite da djeluje desetak minuta, potom zalijte vrućom vodom, prenosi Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije