Doktori pojašnjavaju: Ovo su zdravstvene prednosti prestanka konzumiranja alkohola

0
Radiosarajevo.ba
Doktori pojašnjavaju: Ovo su zdravstvene prednosti prestanka konzumiranja alkohola
Foto: Pexels / Slavlje s prijateljima

Većina ljudi vole popiti barem jednu čašu neko alkoholnog pića kada je neka prigoda u pitanju ili za vrijeme obilnog ručka.

No, 30 dana bez konzumiranja alkohola može doprinijeti veliku pozitivnu promjenu fizičkom i mentalnom zdravlju.

Medicinska direktorica Američkog odbora za medicinu pretilosti Dr. Rekha B. Kumar za Healthline otkriva kako bi netko ko pije minimalno, ali se suzdržava od alkohola mjesec dana, mogao osjetiti osjećaj kontrole nad svojim zdravljem ili osjećaj postignuća zbog postizanja postavljenog cilja.

Ramo Isak uživa na ljetovanju: Otkrio na kojoj destinaciji odmara i u čijem društvu

Ramo Isak uživa na ljetovanju: Otkrio na kojoj destinaciji odmara i u čijem društvu

"Korist može varirati od osobe do osobe ovisno o tome kolika je to promjena u odnosu na njihovo osnovno ponašanje", rekla je dr. Kumar.

Za one koji često ili prekomjerno piju, uzimanje mjesec dana pauze može pomoći vašem tijelu na sljedeće načine:

Poboljšanje zdravlja jetre

Posljedica koja može nastati kod kojih prekomjerno piju alkohol je Ciroza jetre. Medicinski direktor kliničkog laboratorija Medicinskog centra Univerziteta u Kansasu, Dr. Amitava Dasgupta, objašnjava kako dolazi do ovakve posljedice.

Profesorica pojasnila: Ovoliko treba alkoholu da napusti vaše tijelo

Profesorica pojasnila: Ovoliko treba alkoholu da napusti vaše tijelo

"To se ne događa u jednom danu, ali kod svakoga ko prekomjerno pije, što je opet više od dva pića dnevno za muškarce i jedno za žene, dolazi do masnih promjena u jetri, pa kad prestanete piti, te su promjene reverzibilne i jetra može ponovno postati normalna,” rekao je Dasgupta.

Smanjenje rizika od srčanih bolesti

Jetra i enzim metaboliziraju alkohol. Kada ga pijete prekomjerno, enzim se zasiti i metabolizira ga drugi.

S druge strane, ako pijete umjereno, alkohol ne utječe na LDL i umjesto toga povećava dobar kolesterol.

"Ispijanje jedne ili dvije čaše vina jednom ili dva puta sedmično ima neke zdravstvene prednosti, posebno za muškarce starije od 40: smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti", rekao je Dasgupta.

Nova istraživanja potvrđuju: Čak i umjerena konzumacija alkohola može biti štetna

Nova istraživanja potvrđuju: Čak i umjerena konzumacija alkohola može biti štetna

Osim toga, neke rasne i etničke skupine mogu se suočiti s većim zdravstvenim rizicima od konzumiranja alkohola nego druge. Za sve koji su zabrinuti za zdravlje srca, Dasgupta je preporučio smanjenje unosa alkohola i povećanje tjelesne aktivnosti, koja također podiže dobar kolesterol.

Smanjenje rizika raka

Nacionalni toksikološki program Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite SAD-a navodi u svom izvješću da je alkohol poznata kancerogenu tvar za ljude te da rizik imaju osobe koje alkohol komuniciraju konstantno.

Posljedicom alkohola, oboljeti možete od raka glave i vrata, jednjaka, jetra, grudi te kolorektalnim.

Olakšava mršavljenje

Pretjerana konzumacija alkohola može uzrokovati debljanje, što znači da bi izbacivanje alkohola moglo dovesti do gubitka težine za neke ljude. Iako je alkohol bogat kalorijama, a vino, pivo i miješana pića dodaju šećer u prehranu, Kumar je rekao da prestanak konzumiranja alkohola neće uvijek pomoći da smršavite.

"Opet, ovisi o osnovnoj konzumaciji alkohola. Ako oni koji teže piju prestanu konzumirati alkohol na duže vrijeme, mogli bi vidjeti gubitak težine, poboljšanje tjelesne kompozicije, manje masnoće u želucu, poboljšanje triglicerida (jedne od masnih čestica u krvi)”, rekla je.

Državljanka BiH skrivila udes u Hrvatskoj: Bila pod utjecajem alkohola, marihuane, kokaina...

Državljanka BiH skrivila udes u Hrvatskoj: Bila pod utjecajem alkohola, marihuane, kokaina...

Međutim, ako računate na jednomjesečnu pauzu od alkohola kako biste izgubili težinu, Kumar je rekla da to nije vaš najbolji izbor.

"Predložila bih smanjenje nekoliko stvari umjesto potpunog uklanjanja, kako bi se izbjegao osjećaj uskraćenosti, što može dovesti do oporavka u jelu/piću i ponovnom dobivanju na težini", rekla je.

Lakši san

Iako mnogi misle da će im ispijanje alkohola prije spavanja pomoći da se opuste i zaspu, sasvim je suprotno. Istraživanje pokazuje da ispijanje velikih količina alkohola prije spavanja dovodi do smanjenog uspavljivanja i poremećenog sna, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije