Da li je sigurno jesti napuknuti paradajz: Evo što kažu stručnjaci

0
Radiosarajevo.ba
Da li je sigurno jesti napuknuti paradajz: Evo što kažu stručnjaci
Foto: Pixabay / Napuknuti paradajz

Paradajz koji pronađemo u trgovini i na tržnici uvijek izgleda savršeno – sjaji se i nema mrlja. Ali, to nije uvijek slučaj s domaćim paradajzom iz vrta, koji često zna biti deformiran, može varirati u veličini i obliku, a neki su čak i napuknuti.

Nakon razgovora sa stručnjakom za hranu, iz Simply Recipes su saznali da li je normalno da se paradajz otvori dok sazrijeva.

Evo što su naučili o tome zašto puca i da li je tada siguran za jelo.

Internetom kruže snimci novog moćnog oružja koje je Ukrajina dobila od SAD-a: Ima i snimak

Internetom kruže snimci novog moćnog oružja koje je Ukrajina dobila od SAD-a: Ima i snimak

Brian Chau, prehrambeni naučnik i direktor Chau Timea, objašnjava da pukotine i udubljenja nastaju na paradajzu kada kožica raste sporije od unutrašnjosti. Temperatura bi mogla utjecati na rast paradajza - topla sunčana razdoblja praćena hladnijim noćima mogu dovesti do brzog širenja paradajza i pucanja kore.

"Vrijeme također utječe na stanje vode", kaže Chau. Obilne ili iznenadne kiše mogu dovesti do rasta i bubrenja unutrašnjosti paradajza. Dok se promjenjivi vremenski uvjeti ne mogu kontrolirati, vrtlarske navike mogu utjecati na izgled paradajza. Chau dodaje da previše zalijevanja jednog dana, a nedovoljno drugog uzrokuje da paradajz neravnomjerno raste, uzrokujući njihovo pucanje.

Uglavnom, male pukotine na površini kore su bezopasne, a paradajz još uvijek možete jesti. Pojedite ga odmah kako biste ga spasili od daljnjih oštećenja. Napuknuti paradajz može se koristiti u receptima gdje izgled nije bitan, poput juha, džemova, salsa i sokova.

Paradajz
Foto: Pixabay: Paradajz

Napuknuti paradajz nije siguran za jelo ako su unutrašnjost i sjemenke izloženi. U tom trenutku postoji rizik od zaraze od štetočina, kao što su crvi koji se hrane njime uvlačeći se kroz pukotinu.

Chau dodaje da kada je unutrašnjost paradajza izložena, ona također može privući štetnike poput voćnih mušica, uzrokujući razvoj bakterija i plijesni. Ako se paradajz čini sluzavo, pljesnivo, smrdljio ili napadnut kukcima, bolje ga je kompostirati nego riskirati da se razbolite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije