Curenje nosa, kašalj, kijavica...a nije COVID: Ljekar o virusu na koji se mnogi žale proteklih dana

2
Radiosarajevo.ba
Curenje nosa, kašalj, kijavica...a nije COVID: Ljekar o virusu na koji se mnogi žale proteklih dana
Foto: Pexels / Ilustracija / Prehlada i gripa

Proteklih dana sve više građana diljem Balkana, kako odraslih tako i djece, žali se na prehladu ili gripu, koja nije COVID.

Prate je simptomi slični koronavirusu kao što su intenzivan kašalj, curenje nosa i povišena temperatura, no testovi na COVID su uglavnom negativni. Mnoge zanima o čemu je zapravo riječ i kako se adekvatno liječiti.

Virus je prvih septembarskih dana zahvatio i dobar dio djece i omladine, te su škole već na samom početku nove godine poluprazne, dok domovi zdravlja svakodnevno bilježe porast infekcije među mladima, dok je, čini se, situacija ista i sa starijom populacijom.

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Velika gužva na Stupu zbog udesa

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Velika gužva na Stupu zbog udesa

Kako za Blic objašnjava specijalista opšte medicine doktor Dragan Miljković, virus koji posljednjih par sedmica hara regijom razlikuje se od koronavirusa i od njega je blaži.

Alergija, prehlada, gripa ili COVID-19: Kako razlikovati simptome?

Alergija, prehlada, gripa ili COVID-19: Kako razlikovati simptome?

"Sadašnji virus napada ždrijelo, nos, grlo, dok to da li ćemo imati povišenu temperaturu zavisi od organizma do organizma. Tako da je to, reklo bi se, individualno", objašnjava doktor Miljković.

Pored ovih informacija, doktor je istakao i koji su to prateći simptomi na koje se ljudi od samog početka septembra i poslednjih dana žale, a na koje svakako treba da obrate pažnju.

"Ovaj virus koji bi se mogao opisati kao respiratorna infekcija prate simptomi poput curenja nosa, bola u grlu, promuklosti, lagano kijanje, lagano kašljuckanje, kao i glavobolja. Još jedna zanimljiva stvar kod njega jeste i da izaziva hroničan umor, odnosno bol u mišićima kao posle treninga", objašnjava doktor Miljković, pa nastavlja:

"Mi preporučujemo da se prvog dana od zaražavanja virusom ili nakon što primetimo pomenute simptome, primenjuje lokalna toaleta. Za drugi dan je preporučljivo mirovanje, dok bi trećeg dana valjalo uraditi CRP i krvnu sliku kako bi se vidjelo ima li potrebe za antibioticima".

Doktor ističe i kako virus, "liječio se, ne liječio" prolazi u roku od 5 do 7 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije