Ako smanjite unos soli za samo 1 gram dnevno napravit ćete veliku razliku u zdravlju organizma

0
Radiosarajevo.ba
Ako smanjite unos soli za samo 1 gram dnevno napravit ćete veliku razliku u zdravlju organizma
Foto: Pixabay / Sol, ilustracija

Ponekad je teško jesti neslana jela iako znamo da pretjerana konzumacija soli može povisiti krvni pritisak što dovodi do rizika od srčanih i moždanih udara.

Osim toga, visok unos soli opterećuje bubrege i oštećuje ih te povećava rizik od osteoporoze. Također, znamo da smanjenje unosa ovog začina može značajno poboljšati zdravstveno stanje i prevenirati daljnje komplikacije. Tome u prilog govori i nedavno objavljena studija koja govori da bi smanjenje konzumacije soli za samo jedan gram dnevno moglo napraviti veliku razliku.

Ova je studija koristila zdravstvene podatke iz Kine, gdje je unos soli među najvišima u svijetu (oko 11 grama dnevno, u usporedbi s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije od pet grama). Istraživači procjenjuju da kad bi se nivo unosa ove namirnice smanjila za spomenuti jedan gram dnevno, tokom razdoblja od osam godina moglo bi se spriječiti čak devet miliona slučajeva kardiovaskularnih bolesti.

Ivica Šarić i 50 godina karijere: 'Lijepo je doživjeti da krunišete sina u liku kralja Tvrtka'

Ivica Šarić i 50 godina karijere: 'Lijepo je doživjeti da krunišete sina u liku kralja Tvrtka'

Važno je iznova osvijestiti da se sol nalazi u mnoštvu namirnica kao i da je dodana u industrijskim proizvodima, stoga dodatno dosoljavanje hrane je često nepotrebno. Budući da je ovo kineska studija, istraživači su također testirali što bi se moglo dogoditi ako bi odrasli u Kini smanjili unos natrija za 3,2 g i 5 grama dnevno i došli do zaključka da bi se ovakvim režimom moglo spriječiti do dvostruko više smrti povezanih s kardiovaskularnim bolestima. S druge strane, istraživači su upozorili kako redovno soljenje hrane može povećati rizik od fibrilacije atrija za 22 posto u usporedbi s ljudima koji nikad ili rijetko koriste taj začin.

Prosječno svaki dan u organizam unesemo 11 grama soli, a to je dva puta više nego što je preporuka (5 g) i čak pet puta više od fizioloških potreba našeg organizma. Stoga, dobra prevencija bolesti leži u prestanku dosoljavanja hrane jer to značajno pomaže održati krvni pritisak u normalnim granicama, a time i sprečavanje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije