Ako djeca spavaju manje od 9 sati sklona su razvoju teške bolesti

Radiosarajevo.ba
Ako djeca spavaju manje od 9 sati sklona su razvoju teške bolesti
/ printscreen
Uredan raspored spavanja važan je za ljude svih životnih dobi, a za djecu pogotovo. Također, djeca koja dugo ostaju budna navečer, sklonija su razvoju dijabetesa, pokazuje istraživanje.

Razlog je tomu činjenica da svaki dodatan sat spavanja noću sagorijeva masnoće i šećere u krvi. Djeca koja više spavaju imaju manju tjelesnu težinu. Pretilost i povišena razina šećera u krvi najriskantniji su čimbenici nastanka dijabetesa tipa dva, koji se pojavljuje kada tijelo ne može na odgovarajuć način iskoristiti ili uopće proizvesti hormon inzulin za pretvorbu šećera u energiju

“Ovi nalazi upućuju na to da povećanje trajanja spavanja može ponuditi jednostavan i ekonomičan pristup smanjenju razine tjelesnih masnoća i rizika od dijabetesa tipa dva u ranoj životnoj dobi”, izjavio je Christopher Owen sa Sveučilišta u Londonu.

Dijabetes tipa dva oduvijek se javljao samo kod odraslih, ali danas je postao i česta dječja bolest. Milijuni djece u svijetu imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretili, ne kreću se dovoljno i jedu previše slatkih i masnih namirnica.

Istraživanje na 4525 djece u Velikoj Britaniji pokazalo je da djeca s devet ili deset godina spavaju u prosjeku 10,5 sati, iako je bilo i onih koji su spavali svega osam sati na dan. Potonji su imali viši rizik od dijabetesa, znanog i kao inzulinska rezistencija.
Također, djeca koja su spavala manje, bila su deblja ili pretila te su imala više tjelesnih masnoća.

Djeca između šest i 12 godina starosti trebala bi svakodnevno dobivati 9 – 12 sati sna. Ako spavaju manje od toga, sklonija su ozljedama, visokom krvnom tlaku, pretilosti i depresiji, piše Daily Mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije