15 najboljih savjeta stručnjakinja za čišćenje kuće: Uvijek će blistati i izgledati uredno

0
Radiosarajevo.ba
15 najboljih savjeta stručnjakinja za čišćenje kuće: Uvijek će blistati i izgledati uredno
Foto: Thinkstock / Prašina

Ko se ne osjeća bolje kada se vrati u čistu, organiziranu kuću bez nereda? Ako ste se ikada zapitali je li stres koji osjećate kada kuća nije uredna samo u vašoj glavi, nauka nas uvjerava da nije.

Istina je da se osjećamo više pod stresom i tjeskobom kada nam je dom neuredan. Istraživanja otkrivaju da nered negativno utječe na našu percepciju doma i naše subjektivno blagostanje. A jedno je istraživanje čak otkrilo povećanje depresivnog raspoloženja i više razine hormona stresa kortizola kod žena čije je kućno okruženje bilo pretrpano.

Održavanje naših domova čistim i urednim jednostavan je način za smanjenje svakodnevnog stresa, ali čak i sam čin čišćenja neke od nas može učiniti tjeskobnima. Osjećaj da ne znamo odakle početi ili koliko često trebamo obavljati određene kućanske poslove može nas zaustaviti na putu.

Još jedna nesreća na bh. putevima: Automobil završio na krovu

Još jedna nesreća na bh. putevima: Automobil završio na krovu

Tri stručnjakinje za čišćenje su otkrile najbolje trikove za čišćenje kuće. Upotrijebite ove profesionalne savjete kako biste osigurali i zadržali svoj dom sjajnim i čistim.

Nabavite ove proizvode i alate za čišćenje

Najbolji način da se pripremite za uspjeh u čišćenju je osigurati prave alate za početak. Dobra vijest je da vam ne treba puno skupih proizvoda da bi vaš dom bio čist. Najbolje je da sastavite spisak od nekoliko osnovnih i pouzdanih stvari.

1. Krpe od mikrofibre 

Muči vas neugodan miris iz frižidera: Evo kako ga ukloniti u tren oka

Muči vas neugodan miris iz frižidera: Evo kako ga ukloniti u tren oka

Svi su naši stručnjaci naveli krpe od mikrovlakana kao svoje omiljeno sredstvo za čišćenje.

"Ne samo da je mikrofibra bolja u čišćenju površina od spužvi, papirnatih ručnika i sličnog, nego se također može prati u mašini i brzo se suši, što znači da je daleko manja vjerojatnost da će zadržati bakterije", kaže Debra Johnson, stručnjakinja za čišćenje doma za Merry Maids.

Johnson kaže da preferira kombiniranje destiliranog bijelog octa s krpama od mikrovlakana za čišćenje površina. "U kombinaciji s vodom i tekućim sapunom za suđe, bijeli ocat je vaše višenamjensko sredstvo za čišćenje mrlja i općeg čišćenja", kaže ona.

Jennifer Gregory, voditeljica brenda Molly Maid, također je velika ljubiteljica krpa od mikrofibre.

"Uklanjaju do 99% bakterija samo vodom i oko tri su puta učinkovitije od tradicionalnih krpa za čišćenje", kaže ona. "Zbog toga su mnoge bolnice prešle na krpe od mikrovlakana, peškire i krpe."

Uz ovaj trik bijele patike mogu izgledati kao nove: Trebaju vam samo tri sastojka

Uz ovaj trik bijele patike mogu izgledati kao nove: Trebaju vam samo tri sastojka

2. Spremnik za čišćenje napunite zalihama

Dawna Boone, vlasnica Valet Maids, također navodi krpe od mikrovlakana kao must-have i dodaje da su sredstvo za čišćenje stakla, blago abrazivno sredstvo za čišćenje, višenamjensko sredstvo za čišćenje i par rukavica od lateksa proizvodi koje trebate imati.

Savjeti za čišćenje vaše kuhinje

Kuhinja je nulta tačka za nerede tokom dana, ali postoje jednostavni načini da spriječite da vas ova soba nadvlada.

Kuhinja
Foto: Pexels: Kuhinja

3. Pazite na nered tokom dana

"Čistite dok 'idete'", kaže Johnson. Ona preporučuje svakodnevno čišćenje kuhinje kako stvari ne bi izmakle kontroli. Brzo rješavanje svakodnevnog nagomilavanja nereda i nereda također će vam pomoći da izbjegnete unakrsnu kontaminaciju bakterijama.

"Držite krpu od mikrovlakana pri ruci", kaže Johnson, "tako da možete odmah tretirati prolijevanje. Na taj način se ne stvrdnu i kasnije ih je deset puta teže čistiti."

TikTokerica otkrila novi trik za čišćenje tepiha: Potrebna vam je samo tableta za suđe

TikTokerica otkrila novi trik za čišćenje tepiha: Potrebna vam je samo tableta za suđe

4. Jednostavne zadatke rješavajte brzo i često

"Operite suđe nakon svakog obroka", kaže Gregory.

Poput Johnsonove, ona preporučuje da budete u toku s dnevnim neredom koji se može nakupiti u kuhinji kako biste spriječili da kasnije imate previše posla. "Ovo vrijedi i za iznošenje smeća", kaže ona, "čim se počne puniti do vrha, izvadite ga."

Ključ za lakše čišćenje kuhinje iznimno je jednostavan: "Nemojte odgađati", kaže Gregory.

Ako pometete pod na kraju dana i ostanete na vrhu površinskog nereda i naslaga dok pospremate dnevni nered, učinit ćete da vaša kuhinja bude konstantno čista bez trošenja sati na nju.

Trikovi za mašinu za suđe
FOTO: Pixabay: Trikovi za mašinu za suđe

5. Isprobajte sodu bikarbonu za čišćenje tvrđeg nereda

Dok je krpa od mikrovlakana savršena za brzo čišćenje malih nereda na kuhinjskim pločama i površinama uređaja, Boone preporučuje sodu bikarbonu za veće nerede povezane s hranom. "Upotrijebite sodu bikarbonu u smočnici za nakupljanje masnoće", kaže ona.

Pospite malo sode bikarbone na krpu i obrišite sva područja na kojima se nakupila masnoća. Pričekajte nekoliko minuta, a zatim nastavite brisanjem područja čistom, vlažnom krpom kako biste pokupili ostatke, piše Care.com.

Soda bikarbona
Foto: Pixabay.com: Soda bikarbona

Savjeti za čišćenje kupatila

Mnogo toga se događa u vašem kupatilu i važno je održavati je što je moguće čistijom od mikroba. Ovi savjeti pomoći će vam da preuzmete kontrolu nad ovom vrlo posjećenom prostorijom.

6. Očistite prometna mjesta nekoliko puta sedmično

Slično kao i u kuhinji, svakodnevno održavanje kupatilo može učiniti dublja, rjeđa čišćenja mnogo lakšima.

"Uhvatite se u koštac s malim zadatkom prije nego što postane veliki", kaže Johnson. "Govorim o WC-u, tušu i kadi i podovima. Pogotovo iza WC školjke. To je jedno od područja najzaraženijih bakterijama, pa biste ga zaista trebali čistiti jednom ili dvaput sedmično."

Niste uvjereni da biste trebali češće brisati WC školjku? Johnson objašnjava: "Zamislite samo, svaki put kad pustite vodu, WC voda i otpad se miješaju, šaljući oblake mikroba u zrak po cijelom WC-u."

Ilsutracija
Foto: Depositphotos: Ilsutracija

Razvijanje dosljednih i jednostavnih navika čišćenja u kupatilu značit će izbjegavanje rješavanja mnogo većeg nereda kasnije. Očistite svoj tuš nakon svake upotrebe kako biste olakšali redovna sedmična čišćenja i obrišite WC i držače četkica za zube dva puta sedmično.

7. Obratite pažnju na manje, često zaboravljene dijelove u kupatilu

Gregory naglašava sjećanje na često zaboravljena područja u kupaonici kako bi stvari zaista bile temeljno čiste. Ova često zaboravljena područja mogu uključivati perlatore slavine i držač četkice za zube. Zapravo, držač četkice za zube treće je najzaraženije mjesto u cijelom vašem domu, pa ćete se htjeti pobrinuti da ga često čistite.

Boone također ističe važnost čišćenja ovih područja i kaže da je korištenje stare četkice za zube s malo tople vode najbolji način da očistite te kutke i pukotine, uključujući i oko slavine.

Genijalan trik: Znate li kako najbrže naoštriti noževe bez ikakvog alata?

Genijalan trik: Znate li kako najbrže naoštriti noževe bez ikakvog alata?

Savjeti za čišćenje vaše dnevne sobe

Ljudi provode gomilu vremena opuštajući se u dnevnoj sobi, pa ćete je željeti održavati udobnom, čistom i bez prašine.

8. Fokusirajte se na skrivena područja

Dnevna soba je mjesto gdje ćete vi, vaša porodica i eventualni gosti provoditi najviše vremena, pa zaista želite obaviti temeljit posao u njoj. Johnson kaže da je najbolji način da osigurate da pogodite svako mjesto jeste da premještate namještaj u hodu. Premjestite sve naokolo, tako da usisavate i brišete prašinu s poda i ispod namještaja prije nego što ga vratite natrag.

"Ovo će osigurati da očistite ona teško dostupna mjesta koja su skupljala prašinu cijelu godinu", kaže Johnson. "I ne zaboravite usisati ispod jastuka!"

Kako biste bili ispred svih u svojoj dnevnoj sobi, poželjet ćete usisavati ispod namještaja i između jastuka barem jednom mjesečno. Ako vi ili član porodice imate alergije, obavljajte te zadatke svake druge sedmice.

Da li je potrebno zagrijavati rernu prije korištenja: Mnogi prave grešku

Da li je potrebno zagrijavati rernu prije korištenja: Mnogi prave grešku

9. Koristite prave alate za uklanjanje prašine

Čistači od perja mogu izgledati ljupko, ali nisu baš praktični. Kako biste učinkovito uklonili prašinu u dnevnoj sobi, Boone predlaže korištenje krpe ili krpe od mikrovlakana umjesto pernate krpe. "Čistači za prašinu obično samo pomiču prašinu i uopće je ne uklanjaju", kaže Boone.

10. Redovno čistite tekstil koji skuplja prašinu

Gregory se slaže da je, za razliku od kuhinje i kupatila, glavni izazov u svakoj dnevnoj sobi tekstil koji skuplja prašinu. "Redovno čišćenje presvlaka, tepiha i posteljine pomoći će u smanjenju i kontroli populacije grinja", objašnjava Gregory.

Iako vam se možda ne da čistiti te zavjese ili usisavati sav svoj mekani namještaj, to je važno kada se radi o održavanju vašeg doma čistim i vaše porodice zdravom.

Zavjese je potrebno prati barem dva puta godišnje, ali jednom mjesečno možete ih lagano usisati s nastavkom. Redovno usisavanje i brisanje prašine može se obaviti jednom sedmično.

Prašina
Foto: Thinkstock: Prašina

Savjeti za čišćenje vaših spavaćih soba

Svi želimo da naše spavaće sobe izgledaju kao oaze, ali ne želimo nužno provoditi sate dubinski čisteći ih. Označavanjem ovih jednostavnih zadataka vaša će spavaća soba brzo dovesti u formu.

11. Fokusirajte se na pranje posteljine i jastuka

Kao i u dnevnoj sobi, održavanje čistoće posteljine bit će najvažniji zadatak u vašim spavaćim sobama. Htjet ćete obrisati stvari poput podnih dasaka, stropnih ventilatora i drugih površina, ali Johnson ističe da vi i članovi vaše porodice provodite jako puno vremena spavajući na svojim plahtama, pa je održavanje čistoće istih posao broj jedan.

"Sedmično pranje posteljine važnije je od ostaloga", kaže ona. "To je najbolji način da držite bakterije i alergene podalje - posebno s obzirom na sve sate koje provedete spavajući u krevetu tokom sedmice."

Boone se slaže i dodaje da pranje jastuka u mašini održava njihovu čistoću, a također će ih lijepo očistiti nakon nekoliko mjeseci spavanja. "Obavezno upotrijebite najbrži ciklus centrifuge kako biste iscijedili što više vode prije nego što stavite jastuk u sušilicu", kaže Boone.

Čak i sa zaštitnicima, poželjet ćete prati svoje jastuke barem dva puta godišnje.

Ilustracija / Krevet
Foto: Pixabay: Ilustracija / Krevet

12. Odvojite 10 minuta dnevno da pospremite krevet

Gregory ima jednostavan, ali učinkovit savjet kako svoju spavaću sobu održati čistom i spokojnom.

"Pospremi krevet čim ustaneš", kaže ona. "Možda se ne čini kao da bi to napravilo veliku razliku, ali ovo je središte vaše sobe. Pospremanje kreveta može učiniti da cijela soba trenutno izgleda urednije. Ako ste stekli naviku da svaki dan spremate krevet, proces čišćenja postaje dio vaše dnevne rutine."

Kako bi se vaša spavaća soba osjećala kao mirno utočište, pospremite površine nakon što ujutro pospremite krevet. Svu odjeću koju ste ostavili stavite u korpu ili natrag u ladice. Dosljedno obavljanje ovih jednostavnih zadataka brzo će vam preći u naviku i znatno olakšati redovna sedmična čišćenja.

Mislili ste da su vam peškiri čisti? Trik TikTokerice za pranje zaprepastio, ali i oduševio mnoge

Mislili ste da su vam peškiri čisti? Trik TikTokerice za pranje zaprepastio, ali i oduševio mnoge

Najčešće greške u čišćenju

Čišćenje može biti dovoljno teško i bez sabotiranja samog sebe. Naši su nam stručnjaci ispričali koje su najčešće greške koje nestručni ljudi čine kada je u pitanju čišćenje i ponudili jednostavna rješenja za njihovo otklanjanje.

13. Nemojte odgađati i odgađati male poslove čišćenja

Svi naši stručnjaci složili su se da je odugovlačenje jedina pogreška koja sprječava većinu ljudi u održavanju čistog i urednog doma. Odgađanje manjih zadataka dovodi do većih, neurednijih zadataka koji se mogu činiti preopterećujućima. Razvijanje navike brzog svakodnevnog čišćenja ključ je za prevladavanje ove uobičajene pogreške. Kada je riječ o površinskom čišćenju, svakodnevno pratite prostorije poput kuhinje i kupatila kako biste izbjegli nakupljanje. U spavaćim sobama ujutro pospremite krevete i jednom dnevno posvetite 10-ak minuta pospremanju površina u spavaćim sobama i dnevnom boravku. Samo te male promjene učinit će veliku razliku u načinu na koji osjećate svoj dom.

Prozori će biti blistavo čisti i sjajni: Napravite prirodnu smjesu od dva sastojka

Prozori će biti blistavo čisti i sjajni: Napravite prirodnu smjesu od dva sastojka

14. Nemojte koristiti pogrešne alate i proizvode

Korištenje pogrešnih alata je druga pogreška koja se lako može popraviti. Pobrinite se da imate usisavač koji je opremljen za čišćenje drugih stvari osim vaših tepiha i tepiha. Trebat će vam onaj koji ima dodatke koji olakšavaju čišćenje mekog namještaja, zavjesa i stepenica. Za tvrde površine sigurno je koristiti krpe i mopove od mikrovlakana.

"Ljudi često griješe koristeći spužve za čišćenje. Spužve pohranjuju bakterije i općenito nisu higijenske", kaže Boone.

Budući da se krpe od mikrovlakana mogu prati nakon svake upotrebe, dugoročno će vam uštedjeti novac na sredstvima za čišćenje.

Milioni oduševljeni ovim savjetom: Kako da vam miris parfema ostane što duže na koži?

Milioni oduševljeni ovim savjetom: Kako da vam miris parfema ostane što duže na koži?

15. Dodijelite poslove čišćenja i drugim osobama

Treća greška je preuzimanje previše obaveza na sebe. Ako se osjećate toliko opterećeni čišćenjem da uopće ne počinjete, vrijeme je da ponovno razmislite o svojoj strategiji. Ako u kući žive drugi članovi porodice, pobrinite se da svi, uključujući djecu, preuzmu dobar dio posla. Ili unajmite kućnu pomoćnicu.

"Ako u kući ima djece, razmislite o izradi tablice zadaća za djecu", kaže Gregory. "Za ostale odrasle, podijeli i vladaj kako bi sedmični, mjesečni i veći zadaci dubinskog čišćenja bili daleko lakši."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije