Kako je nastao stereotip žene "domaćice"? Pitanje je da li je ikada postojao

1
Radiosarajevo.ba
Kako je nastao stereotip žene "domaćice"? Pitanje je da li je ikada postojao
Foto: Screenshot/Instagram / Kuhanje

U posljednjih mjesec dana, tradwifes se pojavljuju posvuda na društvenim mrežama, a pogotovo na TikToku.

Ko su te nove influencerice i kakav životni stil promoviraju? Te žene su tradicionalne supruge – ostaju kod kuće s djecom, čiste kuću dok ne zablista i pripremaju večeru koja čeka na stolu kad njihov muž završi s poslom.

Ovaj stil života zapravo je vrlo sličan onome iz 1950-ih, kada su postojale stroge rodne uloge. Žena je brinula o kući, mužu i djeci, dok je muškarac zarađivao novac i bio glavni izvor financija. Šta ako vam kažemo da ni lik idealne domaćice iz 1950-ih, ni tradwife pokret nisu stvarni?

Zrinjski golovima u drugom poluvremenu stigao do pobjede protiv GOŠK-a

Zrinjski golovima u drugom poluvremenu stigao do pobjede protiv GOŠK-a

Jesu li ikada postojale domaćice?

Od srednjeg vijeka žene su radile s muškarcima. Pomagale su muževima obrađivati usjeve, muzle krave, prikupljale jaja i ložile vatru. Kroz cijelu europsku historiju žene su radile, često i za platu.

Idealna kućanica stvorena je tek 1850-ih. Viktorijanci su takvu ženu nazvali kućnim anđelom. Međutim, tek mali broj viktorijanskih žena mogao je uživati u životu bez rada, provodeći dane u raskošnim dvorcima i noći na svečanim balovima. Žene su radile kao švelje, šivajući haljine, ili su prodavale hranu na tržnicama.

Taj rad se nastavio i kroz kolonizaciju Amerike, a zahuktao se u Drugom svjetskom ratu. Da žene nisu preuzele poslove u tvornicama, ekonomija bi se srušila. Rosie the Riveter tako je postala propagandistička ikona ženstvenosti. Ali kad je rat završio, Rosie the Riveter zamijenjena je June Cleaver. Americi više nisu trebale žene u tvornicama, već kod kuće. Propaganda o domaćicama bila je posvuda. Domaćice i nuklearne porodice zapravo su bile politički alat. Baš kao što su to danas tradwifes.

Povezanost Tradwife i alt-right ideologije

"Analizom poznatih tradwife profila, istraživanje pokazuje da online identiteti mogu pridonijeti procesu ekstremističke radikalizacije, bilo implicitno ili eksplicitno", piše Forbes. Identitet tradwife predstavlja problem zbog svoje strateške povezanosti s ekstremističkim i ultrakonzervativnim alt-right ideologijama, koje uključuju rasizam i supremaciju bijele rase, dok istovremeno koriste elektroničke medije za širenje kontroverznog sadržaja.

To čine "ponavljanjem estetskog sadržaja povezanog s ženskim identitetom, domom i porodicom", stoji u studiji objavljenoj u časopisu Media and Communication.

Krajnja ironija je što tradwife influencerice uopće ne odražavaju tradicionalne vrijednosti. Njihov motiv je zapravo zaradaTradwife queens poput Nare Smith, Hannah Neeleman i Estee Williams imaju milione pratitelja i milijarde pregleda, a time i stotine hiljada dolara prihoda.

Opasnost tradwife pokreta – promocija neodrživog životnog stila

Bez kamere i Instagram ili TikTok računa, život u tradwife stilu je neodrživ. Uzimajući u obzir inflaciju i troškove života, većina kućanstava zahtijeva dva prihoda. Iako je odluka o ostajanju kod kuće i prihvaćanju tradicionalnih rodnih uloga osobna, povezanost tradwife pokreta s neodrživim životnim stilom i moguće veze s ekstremističkim ideologijama ističu potrebu za dubljim razmatranjem ovog trenda.

Tradwife trend stavlja žene pred izazov balansiranja između ispunjavanja društvenih očekivanja i očuvanja vlastitog identiteta, dok se suočavaju s pritiskom usklađivanja s idealima koji možda nisu ni u skladu s njihovim osobnim vrijednostima, piše She.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije