Kako Japanci odgajaju svoju djecu? Bebe se nose isključivo u maramama ili nosiljkama

1
Radisarajevo.ba
Kako Japanci odgajaju svoju djecu? Bebe se nose isključivo u maramama ili nosiljkama
Foto: Pexels / Ilustracija

Za razliku od zapadnog svijeta, gdje je zapravo tek nedavno shvaćeno koliko je fizički kontakt važan za bebin razvoj, u Japanu to znaju već stoljećima.

Upravo zbog toga nećete vidjeti roditelje koji guraju kolica po gradu.

Bebe se nose isključivo u maramama ili nosiljkama. Međutim, fizički kontakt nije važan samo za bebe, već i za djecu.

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

I dok zapadnjaci nastoje dijete što prije premjestiti u njegovu sobu ili krevet, u japanskom odgoju zajedničko kupanje ili spavanje u istom krevetu je pravilo.

Jedno istraživanje je pokazalo da mame u Japanu provedu svega 2 sata sedmično odvojene od svojih mališana, za razliku od recimo Amerike gdje se to penje na čak 24 sata.

Prve tri godine su najvažnije i roditelji se trebaju posvetiti što je više moguće djeci, jer će kasnije u životu itekako osjetiti blagodati toga.

Kako roditelji mogu vratiti autoritet nad djecom i koje su najveće greške u vaspitanju mališana?

Kako roditelji mogu vratiti autoritet nad djecom i koje su najveće greške u vaspitanju mališana?

Dijete će bolje sarađivati, što ujedno znači i lakše održavanje granica u odgoju, te puno manje ispada bijesa i nepoželjnog ponašanja.

Naravno, da i roditelji trebaju svoje slobodno vrijeme i malo odmoriti od svakodnevnih porodičnih obaveza. To tate još i znaju, ali mame ga obično provode peglajući, preslagujući ormare ili čisteći, umjesto da ga kvalitetno potroše na sebe. Piće s prijateljicom ili masaža može itekako popraviti raspoloženje i napuniti baterije za roditeljske zavrzlame poput rješavanja izbirljivosti u jelu ili smirivanja ispada bijesa.

Prije nego što dijete ostavite samo kod kuće: Razmislite o ove tri stvari

Prije nego što dijete ostavite samo kod kuće: Razmislite o ove tri stvari

Kako rješavaju ispade bijesa?

Ono po čemu su japanske mame još poznate je da su toliko povezane sa svojim djetetom da mogu unaprijed predvidjeti i zadovoljiti njegove potrebe, što pridonosi prevenciji ispada bijesa i nezadovoljstva kod djece. Recimo, dolaze gosti s djecom i ona spremi omiljene igračke svog djeteta kako ne bi došlo do svađe, jer zna da ih njeno dijete ne želi dijeliti. Naravno, da se djeca moraju naučiti dijeliti i međusobno se dogovarati, ali ne baš s onim što im je posebno drago. S vremenom svi roditelji razviju radar za izbjegavanje dječje ljutnje.

Osjećaj sigurnosti 

U japanskom odgoju, djeca se doživljavaju kao novi članovi koji tek trebaju biti uključeni u svoju porodicu i upoznati novu okolinu, te su u početku potpuno ovisna o majci. Iako može djelovati da će navedeni odgojni postupci dovesti do stvaranja malog razmaženka, to zapravo nije slučaj. Kao rezultat takvog odnosa prema djeci razvija se zdrav odnos s roditeljima pun povjerenja i sigurnosti.

Dijete zna da je mama uvijek tu i da će mu osigurati sve što mu treba. Prije svega se misli na ono potrebno za preživljavanje i nesmetan razvoj. Naravno da je i tata tu bitan. To je ujedno i jedan od razloga zašto njihove bebe vrlo malo plaču. Oni s vremenom shvate da će njihove potrebe uvijek biti zadovoljene, piše Story.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije