Gdje vi čuvate namirnice u frižideru? Na policu i vrata stavljajte ovo...

1
Radiosarajevo.ba
Gdje vi čuvate namirnice u frižideru? Na policu i vrata stavljajte ovo...
Foto: Twitter / Ilustracija / Frižider

Kada je u pitanju čuvanje hrane u frižideru, svako od nas ima drugačije navike.

Neko, primjerice, kečap i limun drži u frižideru, dok će ih drugi skladištiti u smočnici. Sitnice zbilja mogu napraviti veliku razliku pa stoga, s vremena ne vrijeme, vrijedi potražiti kakav dobar savjet od onih koji znaju više.

Tako su iz The Telegrapha napravili malo istraživanje i saznali gdje je najbolje držati salatu, a gdje mlijeko i ostale namirnice za koje smo i sami bili uvjereni da ih skladištimo pravilno.

Poznato kada bi Srbija trebala Aliju Balijagića izručiti  Crnoj Gori

Poznato kada bi Srbija trebala Aliju Balijagića izručiti Crnoj Gori

Pa, odmah ćemo vam otkriti, rezultati su nas prilično iznenadili.

Za početak, u svom tekstu navode kako je najvažnije najprije upoznati svoj frižider te otkriti koje je mjesto najhladnije, a koje najtoplije. Dodaju i kako su najtoplija najčešće vrata i najviša polica, dok je najhladnije mjesto obično ladica za povrće, pa tako ona i nije najbolja opcija za čuvanje salate i drugog lisnatog povrća.

Umjesto u ladicu, spremite ga u gornji dio frižidera kako bi svježe ostalo što duže.

Da li je kečapu mjesto u frižideru ili ne? Popularni proizvođač riješio misteriju

Da li je kečapu mjesto u frižideru ili ne? Popularni proizvođač riješio misteriju

Povrće poput mrkve, ali i agrume kao što su limun i limeta, držati možete na bilo kojem mjestu u frižideru, ali će dobra ideja biti potopiti ih u vodu te ih čuvati na taj način. Vodu promijenite svakih nekoliko dana i ostat će svježi duže vremena.

Ipak, dobro je dodati, limeta bi stajanjem u vodi mogla izgubiti na boji pa, ako je koristite za koktele i želite da ostane zelena, imajte to na umu.

Iako su vrata najčešće najtopliji dio frižidera, mlijeko ovdje može preživjeti neko vrijeme, no u slučaju da vrata otvarate često, bolja opcija mogla bi biti spremiti ga na neko drugo mjesto, u pozadinu jedne od polica. S druge strane, sireve vrlo lako možete ostaviti na toplijem mjestu u frižideru. Nakon što ste ih otvorili, samo ih dobro omotajte prozirnom folijom i ostat će svježi duže nego u originalnom pakiranju koje nije pravilo zatvoreno.

Ljetna namirnica: Evo kako možete sačuvati domaći ili kupovni paradajaz

Ljetna namirnica: Evo kako možete sačuvati domaći ili kupovni paradajaz

Kada je u pitanju voće, zdjela u sredini blagovaonskog stola dobra je ideja ako ćete ga potrošiti u nekoliko dana, no želite li da ono ostane svježe duže, najbolja je opcija odvojiti ga u različite posude. Primjerice, citruse stavite u jednu, jabuke i kruške u drugu, a banane u treću posudu ili, još bolje, voće držite u hladnjaku te ga vadite po potrebi. Dobra ideja bit će ladica za povrće, a osim voća, u njoj možete držati i meso i ribu. Dobro ih umotajte u foliju ili spremite u plastične posude i možete biti sigurni da se nalaze na dobrom mjestu.

Recept dana: Neodoljiva kremasta čorbica od špinata

Recept dana: Neodoljiva kremasta čorbica od špinata

Iz The Telegrapha savjetuju i da u frižideru držite krumpir, ali i luk, ako ne želite plakati pri rezanju, no budući da smo se i sami uvjerili da je za ove namirnice sasvim dobra opcija smočnica, ipak smo se odlučili toga i držati. Paradajz je također bolje držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržao više okusa.

Na kraju, svježe začinsko bilje duže će ostati svježe ako ga umotate u papirnati ručnik i spremite u plastičnu vrećicu, dok će dobra ideja biti u frižideru držati i ulja koja ne koristite često, a lako su kvarljiva, primjerice ulje lješnika, badema ili drugih orašastih plodova, ulje konoplje i slično, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije