SAD / Čitanje kao "kazna": Tinejdžeri optuženi za rasizam su postali drugi ljudi

07. 08. 2019. u 12:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Tužiteljica Alejandra Rueda je osmislila kaznu  tinejdžerima iz američkog Ashburna optuženih za vandalizam rasističkog karaktera koja je promijenila njihove živote.

Tinejdžeri su učinili djelo koje je okarakterisano kao rasizmom. U septembru 2016. godine na zidovima škole u kojima su obrazovani Afroamerikanci u vremenu njihove segregacije u Sjedinjenim Američkim Državama su iscrtali svastike i ispisali rasističke poruke, piše portal Good News Network.

Zbog ovog djela, jedan od tinejdžera je izbačen iz škole. Ali, tužiteljica Alejandra Rueda je smatrala da oni zaslužuju drugu priliku. Incident je iskoristila za njihovu edukaciju.

Umjesto zakonom predviđenih sankcija za ovo djelo, Rueda je napravila listu od 35 knjiga koje tematiziraju bol i tragediju uzrokovanih rasizmom. Lista je sadržavala djela autora poput Khlaeda Hosseinija, Elieja Wiesela, Harpera Leeja, Solomona Northupa, Maya Angeloua i Alice Walker.

Tinejdžeri su morali pročitati jednu knjigu mjesečno. Nakon što bi ih pročitali, morali su napisati esej od 3.500 riječi o rasizmu. Posjetili su Muzej holokausta i izložbu koja je bila posvećena napadu Japana na Pearl Harbor.

Dvije godine poslije, presuda je za posljedicu imala ono što je tužiteljica željela da se desi. Životi tinejdžera su se promijenili. Bili su posramljeni zbog onog što su uradili i žalili su zbog toga.

U eseju je jedan od tinejdžera napisao:

"Prema svakom čovjeku se moramo odnositi jednako bez obzira na njegovu rasu, religiju ili seksualnu orijentaciju. Dat ću sve od sebe da se ovo više nikad ne ponovi."

U izjavi za BBC, tužiteljica Rueda je kazala:

"Ono što smo postigli, ponekad me natjera na plač. Ali, osjećam se sjajno jer smo uspjeli. Odlučili smo da djecu edukujemo. Moramo biti fokusirani na rehabilitaciju, ako želimo postići rezultate."

NEMA KOMENTARA