Status vaše baterije pomaže drugima da vas uhode

Radiosarajevo.ba
Status vaše baterije pomaže drugima da vas uhode
Arhiv / Ilustracija
Malo je poznato da status vaše baterije može omogućiti drugima da vas prati i špijunira.

Status baterije Api prvi put je predstavljen u sklopu HTML5, pete verzije koda kojom su opremljeni i Firefox, Opera, Chrome do augusta 2015. godine. Ova mogućnost dopušta korisniku da prati postotak baterije čak i kada se puni.

Njena namjena je bila da omogući korisnicima da koriste aplikacije koje manje troše bateriju, no ubrzo su istraživači nagovještavali da bi mogla služiti u špijuniranju.

Dva istraživača sa Princetona su otkrila da korištenjem modificiranog browsera na ovaj način, Api identificira određeni uređaj koji će konstantno prepoznavati u brojnim kontekstima, piše Guardian.

Ovo istraživanje Stevea Engelharda i Arvinda Narayanana, koristio je Lukasz Oleynik kako bi upozorio korisnike na kršenje privatnosti.

“Neke kompanije sigurno analiziraju mogućnosti monetiziranja pristupu statusa baterije. Ako im je baterija niska, korisnici su skoni brzim odlukama i većem plaćanju", tvrdi Oleynik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije