Savjeti za lakše peglanje

Savjeti za lakše peglanje
Pixabay / Ilustracija
Danas vam donosimo nekoliko sjajnih savjeta za peglanje, a saznajte i koje su razlike između prešanja i peglanja, kako peglati košulju...

Kad uključite peglu, nemojte je istog trena koristiti već je ostavite pet minuta da dostigne željenu temperatura. Dok čekate, razvrstavajte rublje u hrpe, i to jednu za odjeću koja zahtijeva mlako glačalo, drugu za toplo glačalo i treću za vruće glačalo.

Upamtite da tačke na mehanizmu za reguliranje temperature na pegli odgovaraju tačkama na etiketi za održavanje dotičnog komada odjeće. Imate li, primjerice, peglu na paru, nemojte regulator namjestiti na paru ako se unutar oznake za glačanje na etiketi nalaze tri tačke.

Ne zaboravite da između prešanja i peglanja postoji razlika. Naime, tijekom prešanja pegla se laganim dodirom podiže i spušta, dok za vrijeme peglanja klizi natrag i naprijed u smjeru strukture tkanine bez pritiskanja budući da je težina pegle dovoljna.

Malo je stvari koje ostavljaju tako dobar dojam kao svježe oprana i ispeglana košulja ili bluza. Slijedi opis provjerene tehnike peglanja košulje (na isti način možete glačati i haljinu, samo krenite od suknje), piše Savjetnica.com.

Peglanje započnite s unutarnje strane manžetni, i to od vanjskog prema unutarnjem rubu da biste izbjegli stvaranje nabora na šavovima. Na isti način ispeglajte i vanjsku stranu manšeta. Ispeglajte rukave, i to prvo dio od kojeg počinje manžetna, pa onda drugu stranu. Izpeglajte kragnu s unutarnje strane, a zatim s “prave” strane, pomičući peglu od vrha prema središtu. Okrenite košulju tako da jedan dio ramena namjestite preko užeg dijela daske za glačanje i tako ispeglajte ramena. Zatim izglačajte leđa košulje te prednjice košulje.

Kako bi peglanje bilo lakše i djelotvornije, održavajte peglu čistom, a želite li ukloniti ljepljive komadiće s ploče dovoljno je da nekoliko puta pređete s peglom gore dole preko lista papira poprskanog solju.

U parnom će glačalu biti manje kamenca ako nakon upotrebe ispraznite vodu (kao što to činite kada je u pitanju čajnik). Ukoliko se kamenac ipak nakupi, peglu djelomično napunite octom, uključite je i pustite da ocat ispari prije nego što ponovite postupak s destiliranom vodom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije