Otkrivena tajna veza porijekla života na Zemlji stara 1,75 milijardi godina: Ovo je najraniji dokaz

1
Radiosarajevo.ba
Otkrivena tajna veza porijekla života na Zemlji stara 1,75 milijardi godina: Ovo je najraniji dokaz
Foto: YouTube / Printscreen

U sušnom prostranstvu geološke formacije McDermott u sjevernoj Australiji, sićušne strukture poznate kao tilakoidi, otkrivene u fosiliziranim cijanobakterijama starih 1,75 milijardi godina, pružaju najraniji dokaz fotosinteze na Zemlji.

Navedene strukture, smještene u stanicama savremenih fotosintetskih organizama, sadrže pigment hlorofil, koji je ključan za fotosintezu.

"Naše istraživanje pruža direktne dokaze o prisutnosti metabolički aktivnih cijanobakterija koje izvode fotosintezu kisikom, ističe Catherine Demoulin, paleomikrobiologinja i voditeljica istraživanja na belgijskom Univerzitetu u Liègeu. To otkriće uspostavlja novu minimalnu dob za pojavu cijanobakterija koje nose tilakoid, nudeći uvid u rane Zemljine ekosisteme te samo porijeklo života.

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Fotosinteza, temeljni proces pretvaranja sunčeve svjetlosti u glukozu i kisik, podupire opstanak većine oblika života. Dok je Zemljina rana historija imala nedostatak u izobilju slobodnog kisika, takozvani Veliki oksidacijski događaj prije otprilike 2,4 milijarde godina označio je nagli porast nivoa kisika, potencijalno povezan s pojavom fotosintetskih organizama.

Postojeći mikrofosilni dokazi o cijanobakterijama, kao što je Eoentophysalis belcherensis od prije 2,018 milijardi godina, suočavaju se s izazovima zbog poteškoća u tumačenju i krhke prirode unutrašnjih struktura. Kako bi se pozabavio tim problemom, Demoulin tim upotrijebio je mikroskopiju visoke rezolucije na mikrofosilima Navifusa majensis iz geoloških formacija Grassy Bay i McDermott u Australiji, koji datiraju unzaad 1,01 odnosno 1,75 milijardi godina.

Naučnici šokirali tvrdnjom: Balkan je nekada bio zaseban kontinet

Naučnici šokirali tvrdnjom: Balkan je nekada bio zaseban kontinet

Istraživanje je otkrilo tilakoidne membrane u jednostaničnim organizmima, produžujući fosilni zapis tilakoida star 1,2 milijarde godina. To implicira da je evolucija oksigenske fotosinteze prethodila ispitivanom razdoblju. Međutim, ostaje neizvjesno je li to pridonijelo Velikom oksidacijskom događaju, što zahtijeva dalje istraživanje čak i starijih fosila.

Otkriće sačuvanih tilakoida u N. majensis pruža direktan dokaz za minimalnu starost od oko 1,75 milijardi godina, za divergenciju između cijanobakterija koje nose tilakoid i onih bez tilakoida, tvrde autori istraživanja koje je objavljena u časopisu Nature. Predviđaju i daljnje slične analize dobro očuvanih mikrofosila kako bi se proširio geološki zapis fotosintetizatora kisika i ranih ekosistema, s razvojem složenih stanica, javlja dnevnik.hr.

Mikrofosili

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije