Nokia X20: Novi način razmišljanja...

0
Radiosarajevo.ba
Nokia X20: Novi način razmišljanja...
Foto: Radiosarajevo.ba / Nokia X20

Nova Nokia X20 predstavljana je kao svojevrsni zaokret u poslovanju finske kompanije HMD Global, nositelja licence za Nokia brend na mobilnim uređajima. Barem u marketinškom pogledu jer je dio nove Nokia X serije, zajedno s nešto slabijim modelom X10, a tu su i nova Nokia G i Nokia C serija.

Nokia X20 također donosi i novi način razmišljanja, odnosno djelovanja kada je u pitanju okoliš, ali samo na europskom tržištu. Uz uređaj se ne isporučuje strujni adapter ni slušalice, nego USB Tip C kabal (USB 2.0 na USB Tip C) i kompostabilna, odnosno razgradiva zaštitna maska i već naneseno zaštitno staklo. Za svaki prodani primjerak Nokije X20, HMD će posaditi jedno stablo kada kupac verificira IMEI preko službene stranice, što je pohvalno.

U Nokiji X20 nalazi se novi Snapdragon 480 5G, što znači 5G povezivost i solidne performanse, iako chipset pripada Snapdragon 400 seriji. Uređaj dolazi s prepoznatljivim Nokia dizajnom i preporučenom cijenom od nekih 700 do 800 KM, ovisno o memoriji. Kako se uređaj ponašao na testu, pročitajte u nastavku.

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Nokia X20 - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Nokia X20

Dizajn

Nokia X20 je kao što ste vjerojatno iz uvoda i shvatili baš veliki telefon. Nije samo velik, prilično je i težak, a kad ga umotate u priloženu zaštitnu masku taj dojam robusnosti pojačan je na maksimum. Izrađena je od kombinacije polikarbonatnog okvira i poleđine te sa displejom od Gorilla Glass 5 stakla. Prednji dio velikim dijelom prekriva 6.67-inčni zaslon, podebljeg okvira s rupom selfie kamere po sredini. Na dnu displeja je Nokia logo, a uz samu gornju ivicu je zvučnik poziva.

Na vrhu telefona je samo rupica mikrofona, a dole USB C, 3.5mm audio jack, glavni mikrofon i jedini zvučnik. Lijevo je ladica za dvije nano SIM kartice ili nano SIM i microSD karticu te fizička tipka za pozivanje Google asistenta. Na desnoj su tipka kontrole glasnoće i Power tipka s čitačem otisaka.
Nazad je okrugli modul kamere po sredini, a u njemu četiri objektiva s Zeiss logom u sredini. Pored modula, sa lijeve strane je dvotonska LED bljeskalica. Ispod modula je Nokia logotip.

Opći dojam u ruci je dojam kvalitetne izrade i uređaja koji se neće tako lako raspasti. To je nešto što je uglavnom konstanta na ovim novim Nokia telefonima. Vodootporna nije, a naprijed osim GG5 stakla štiti i predaplicirana folija. Maska u paketu utješna je nagrada za izostanak punjača, tj. strujnog adaptera.

Nokia X20 - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Nokia X20

Performanse

Nokia X20 prva je Nokia koja koristi novi Snapdragon 480 5G procesor. Riječ je o prvom, cjenovno prihvatljivom 5G procesoru iz Qualcomma koji je namijenjen uređajima srednje, odnosno srednje niže klase. CPU se sastoji od 8 jezgri – dvije ARM Cortex A77 jezgre na maksimalnom taktu od 2GHz i šest ARM Cortex A55 jezgri na maksimalnom taktu od 1,8GHz. Grafički procesor je Adreno 619, koji se ujedno koristi i na Snapdragonu 750G. Izrađen je u 8nm procesu, a podržava 5G. Sa Snapdragonom 480 5G upareno je 6GB radne memorije i 128GB interne memorije, koja je proširiva MicroSD karticom.

Same performanse u svakodnevnom radu su dosta dobre. Nisu primijetni problemi prilikom svakodnevnih zadaća, poput čitanja emailova, korištenje društvenih mreža, WhatsAppa, Messengera, YouTubea i sličnih aplikacija koje većina ljudi koristi. Po pitanju igara, Snapdragon 480 5G je sposoban SoC zahvaljujući već spomenutom Adreno 619 grafičkom čipu tako da je uređaj u stanju pokrenuti svaku igru uz dobre performanse.

S biometrijske strane glavnu ulogu igra čitač otiska prsta na desnoj ivici, koji je ujedno i tipka za otključavanje uređaja. Čitač je brz i precizan. Tokom korištenja uređaja nismo imali problema sa slučajnim pritiskom. Dobro reaguje ako se samo dotakne čitač, kao i ako se pritisne tipka. Osim čitača otiska prsta postoji i mogućnost otključavanja licem.

Od povezivosti, Nokia X20 podržava 5G, a tu su i WiFi 6 i Bluetooth 5.0. Uređaj ima NFC i podržava plaćanje preko Google Pay usluge, a tu je i FM Radio za koji je potrebno imati slušalice.

Jačina signala, kako WiFi tako i mobilne mreže je u svakom trenutku bila postojana, na čemu je dijelom zaslužno i plastično kućište kroz koje lakše prolaze elektromagnetski valovi. Vanjski zvučnik pristojne je jačine. Kvaliteta poziva je dobra i glasnoća je također u redu.

Kamere

Sveukupno je pet kamera na Nokia X20 telefonu. Naprijed ima 32MP f/2.0 kameru koja pixel binning tehnologijom snima 8MP selfie i 1080p video.

Nazad su četiri objektiva s Zeiss optikom. Glavna kamera je 64MP F/1.8 s autofokusom, koja zadano snima 12MP fotke i video do maksimalnih 1080p 60fps. Tu je i 5MP ultra-široka kamera te 2MP makro i 2MP senzor dubine.

Aplikacija kamere jedna je od rijetkih negoogloevih aplikacija koje ćete ovdje pronaći. Nudi odabir glavne i širokokutne kamere pa i 2x digitalni zum. Podržava autoHDR, a među režimima snimanja ćete pronaći Portret, Pro, Noćni, Makro pa i Dual Sight koji snima istovremeno prednjom i zadnjom kamerom.

Od ovih se kamera nikako ne trebaju očekivati čuda, a kao i obično danju se njima mogu snimiti dosta dobre fotografije i pristojan 1080p video. Širokokutna kamera naravno nudi više detalja i više se muči u zahtjevnim uvjetima ali dok je dosta svjetla dosta dobro služi.

Noćni će režim izvući nešto više svjetla u mračnim uvjetima no i tada je, kao i obično, potrebna mirna ruka. Danas je to već zaista minus kad telefon ne snima 4K video, a Nokia X20 iz nekog razloga ga ne snima.

Nokia X20 - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Nokia X20

Displej

Displej Nokia X20 telefona je prostran i oštar i to su njegovi najveći aduti.

Veliki displej s dijagonalom od 6,67-inča dolazi u FullHD+ rezoluciji (1080 x 2400 piksela). Stopa osvježavanja ekrana je 60Hz, a riječ je o LCD IPS panelu. Za ovu cjenovnu kategoriju AMOLED zasloni i/ili visoke stope osvježavanja od 90Hz ili 120Hz su normalna pojava, dok je kod Nokije X20 to izostalo.

S obzirom na LCD panel, prikazom crne ipak ne parira OLED zaslonima, a ono što je iznenađujuće je da podržava Always ON prikaz vremena i obavijesti.

Zaslon štiti Gorilla Glass 5 i predaplicirana folija, a s obzirom na "jači" okvir sa svih strana, vjerujemo da će izdržati i grublje korištenje.

Istina je da se za ovaj novac već može dobiti AMOLED displej sa 120Hz osvježenjem, pa ovaj 60Hz IPS LCD teško baš može parirati.

Operativni sistem

Nokia X20 dolazi s Androidom 11 i dio je Android One programa, kao i ostale Nokije. HMD Global nema vlastito sučelje, nego sve modifikacije u obliku nekakvih gesti i manjih značajki temelji na "čistom" Androidu kojeg nalazimo i na Google Pixel uređajima. Osim čistog Androida, HMD uređaj isporučuje s par predinstaliranih aplikacija – aplikacijom za kameru i aplikacijom "My Phone" za pružanje podrške.

Kod prvog paljenja uređaja primjetno je da uređaj nije natrpan aplikacijama nego dolazi samo s nekim standardnim koje se isporučuju uz sve Android telefone.

Dobra stvar kod Nokia uređaja s Androidom su nadogradnje. HMD Global do sada se pokazao doslijedan u isporučivanju novih nadogradnji svojim uređajima, neovisno o cjenovnoj kategoriji. Nokia X20 tako bi trebala imati 3 godine softverske podrške, što uključuje i sigurnosna ažuriranja i ažuriranja novim verzijama Androida.

Ostatak performansi pogledajte u nastavku:

PROIZVOĐAČ NOKIA (HMD Global)
MODEL X20
PREDSTAVLJEN APRIL 2021
OPERATIVNI SISTEM ANDROID
VERZIJA OS 11
TIP EKRANA IPS LCD
REZOLUCIJA EKRANA 1080 X 2400
GUSTINA EKRANA 395 PPI
GLAVNA KAMERA 64 MP + 5 MP + 2 MP + 2 MP
PREDNJA KAMERA 32 MP (WIDE)
BLIC LED
DIJAGONALA EKRANA 6.67 INČA
WIFI DA
BLUETOOTH DA
GPS DA
USB USB-C
FM RADIO DA
3.5 MM KONEKTOR DA
OSTALI SENZORI I KONEKCIJE FINGERPRINT, ACCELEROMETER, GYRO, PROXIMITY
MEMORIJSKI SLOT MICROSD
CPU Octa-core (2x2.0 GHz Kryo 460 & 6x1.8 GHz Kryo 460)
MEMORIJA TELEFONA 128 GB
RAM 6 GB ILI 8GB
GPU ADRENO 619
CHIPSET Qualcomm SM4350 Snapdragon 480 5G (8 nm)
DIMENZIJE 168.9 x 79.7 x 9.1 MM
MASA 220 G
BATERIJA 4470 MAH
PRIJENOS PODATAKA GSM / HSPA / LTE / 5G

Zaključak

Riječ je o zaista lijepom uređaju zanimljive tekture pod rukom, ali nažalost velikom, i robusnom uređaju. Opremljen je novim Snapdragon 480 5G procesorom. Nokia X20 ima solidne performanse, odličnu bateriju koja je najbolji dio ove priče korištenja mobitela. Posjeduje jako dobru ZEISS kameru, sa zamjerkama vezanim za korištenje kamere - lošiji kvalitet fotografija, posebno videozapisa, sa padom nivoa dnevne svjetlosti i ne podržava snimanje 4K videozapisa. Apsolutno je primamljiva softverska podrška od 3 godine, kao i 5G, WiFi 6 te NFC. U pakovanju, kao dodatna vrijednost i prilog ekologiji, dolazi s biorazgradivom maskom. Nadalje, takođe iz ekoloških razloga, zbog smanjenja elektroničkog otpada dolazi bez punjača, samo sa kablom za punjenje i bez slušalica. Međutim, kao simbolično obeštećenje dobijete uređaj sa već nanesenom zaštitom folijom. Zaslon je LCD, bez visoke stope osvježavanja.

Nokia X20 takmiči se protiv odličnih uređaja u srednjem cjenovnom razredu poput Samsungovog Galaxyja A52 ili Xiaomi Redmi Note 10 Pro kojima teško parira omjerom uloženog – dobivenog uzimajući u obzir cijene i specifikacije. Ono u čemu Nokia uvijek ima prednost je historija isporučivanja nadogradnji, pa nema sumnje da će X20 imati 3 godine podrške kao što je obećano, čisti Android. Ovaj finski brend će za svaki prodani primjerak Nokije X20, posaditi jedno stablo kada kupac verificira IMEI preko službene stranice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije