Slaven Vidak odbio primiti Grand Prix nagradu festivala u Brčkom

1
Radiosarajevo.ba
Slaven Vidak odbio primiti Grand Prix nagradu festivala u Brčkom
Foto: AKT, Radiosarajevo.ba / Slaven Vidak

Na 38. susretima pozorišta/kazališta u Brčkom i dalje traje drama povodom angažmana glumca Branislava Lečića kao člana žirija.

Brojni su protesti – umjetnici negoduju, a neke produkcije su najavile svoje povlačenje s Festivala.

Podsjećamo, glumica Danijela Štajnfeld optužila je kolegu Lečića za seksualno zlostavljanje. No, Više javno tužilaštvo u Beogradu je u julu odbacilo njenu krivičnu prijavu.

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Izjavu Slavena Vidaka koju su nam dostavili iz Narodnog pozorišta Sarajevo prenosimo u cijelosti.

"To se valjda zove postmodernizam. Sve može da se nađe sa svačim, u susjedstvu, sve zauzima svoje mjesto u sadašnjosti… Ali ko bi u ovo strašno vrijeme, u ovoj nesretnoj zemlji upotrebljavao tako budalastu riječ kao što je Nagrada. Posluživši se jezikom prof. Tvrtka Kulenovića, ujedno on je i lik kojeg igram u predstavi, a za koji sam na Pozorišnim/kazališnim susretima u Brčkom dobio nagradu Grand Prix za najbolju mušku ulogu, želim reći da smo svi skupa daleko od toga da kao društvo i pojedinci zaslužujemo nagradu.

U ozračju u kome je sve bitnije od same umjetnosti, moram reći da sam uznemiren količinom dnevnopolitičke problematike kojoj dopuštamo da truje posvećeni prostor umjetnosti.

Puno je posla, zasučimo rukave i učinimo sve što možemo, svako tamo gdje je najbolji, za prijeko nam potrebnu evoluciju. Za početak odbacimo monologe i prihvatimo dijalog; sudovi neka sude; zaštitimo žrtve; aktivisti neka se aktiviraju; građani neka insistiraju na odgovornosti vlasti, a glumci neka igraju i time izraze svoje stavove. Doći će vrijeme i za nagrade."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije