Puj, pike - ne važi

Zija Dizdarević
Puj, pike - ne važi
Foto: Srna / Milorad Dodik

Završetak uspostave potpune vlasti na federalnom i državnom nivou nije na vidiku. Ne zna se šta će biti sa sudbinom domova naroda, a nisu uspostavljene koalicije za predstavničke domove. Bez toga se ne zna kakav će biti odnos snaga unutar domova i među njima.

Uz sve to, vođstva strateških partnera SNSD i HDZBiH šalju opstrukcione poruke. SDA je izgubljena u sopstvenoj magli i traži četvrtog partnera za nivo BiH, kao alibi. Da se poveća broj nedoumica pobrinuo se Bosanskohercegovački blok, iznoseći 17 kriterija za uspostavu državne vlasti, među kojima nema ni riječi o NATO-u.

Usred te postizborne konfuzije aktivirale su se prema regionu Sjedinjene Američke Države i Evropska unija. Inicijative iz Vašingtona i Brisela na visokom nivou, potaknute su aktuelnim stanjem na ovim prostorima i strateškim intencijama.

Kada je riječ u Bosni i Hercegovini, u središtu su bili zahtjevi za što bržim konstituisanjem nove vlasti i ubrzanje reformi evroatlantske motivacije.

Sullivan – Ambasadorica SDA Maureen Cormack doživjela je zvjezdani trenutak uoči odlaska iz Bosne i Hercegovine. Posjeta zamjenika državnog sekretara SAD-a Johna Sullivana je kruna njenih nastojanja, a za bh. državu od posebne važnosti. Dugo niko nije bio ovdje iz Vašingtona s tako visokom funkcijom i sa tako snažnim porukama. U obraćanjima bh. državnicima i javnosti, Sullivan se pozvao na autoritet svog šefa Michaela Pompea i prenio poruku američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Istina, bh.država godinama nema vidljive koristi od istrošenog opetovanja vašingtonskih poruka o vjernosti Dejtonskom sporazumu, s ponavljanjem tvrdnje da su SAD najbolji prijatelj Bosne i Hercegovine. Ipak, Sullivanova posjeta unutar evropske turneje ima posebnu težinu. Sarajevo je smješteno u program u kojem su Bratislava, Beč, Sofija, Skoplje i Varšava. Očito je to itinerar kojim se Rusiji i drugima stavlja do znanja da se vraća aktivna američka politika na područja koja su pod udaru Moskve. U tom smjeru je demonstracija potvrde interesa SAD i NATO za priključenje BiH i Makedonije Sjevernoatlanstkom paktu i EU.

Sullivan je ocijenio kako «pokušaji da se podrivaju državne institucije, pozivi na secesiju ili uspostavu trećeg entiteta, narušavaju duh i slovo Dejtona i prijetnja su stabilnosti BiH i regiona». U vezi s tim, naglasio je da će se SAD, EU i drugi saveznici «čvrsto obračunati s onima koji podrivaju principe napretka na bilo koji način». Za najekstremnije oponente najavio je mogućnost sankcija sličnih onih Dodiku, pa i oštrije. I za kraj: «S vašim zvaničnicima radićemo i protiv vanjskih sila koje BiH pokušavaju učiniti ranjivijom». Ključno unutarnje pitanje je koliko će kompozicija državne vlasti omogućiti iskorake u evroatlantskim integracijama. Otud je važno donošenje Godišnjeg nacionalnog programa u (do)sadašnjem Vijeću ministara BiH. To je uslov za aktivaciju MAP-a, kao presudnog pomaka ka članstvu u NATO. U međuvremenu, Dodik prijeti izlaskom srpske komponente iz Oružanih snaga BiH.

Koordinirani nastup SAD i EU u BiH i regiji mora biti odlučan i djelotvoran. U tom sklopu, vidjećemo šta donosi najavljena američko-njemačka inicijativa.

Mogherini – Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić učestvovao je u neformalnom sastanku u Briselu što ga je sazvala visoka predstavnica EU i potpredsjednica Evropske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicka Mogherini. Bili su tamo predsjednici Srbije, Crne Gore i Kosova, Aleksandar Vučić, Milo Đukanović i Hašim Tači, premijer Makedonije Zoran Zaev i komesar EU za proširenje Johhanes Hahn.

U središtu pažnje je bila kriza izazvana odlukama Kosova da uspostavi svoju vojsku i uvede carine Srbiji i BiH. A to je bila i prilika da se potvrdi privrženost EU evropskim integracijama ovih zemalja i potaknu aktivnosti u tom smjeru.

Zvizdić je stigao u Brisel s dobrom viješću, s obzirom da je Predsjedništvo BiH pod vođstvom Milorada Dodika usvojilo Izjavu o opredjeljenosti i nastavku aktivnosti u ispunjavanju uslova za kandidaturu i članstvo u Evropsku uniju. Cilj je da do kraja godine budu dostavljeni odgovori BiH na dodatna pitanja Evropske komisije.

Pitanje je kako će se taj proces dalje odvijati. Mehanizam koordinacije u ovom poslu je komplikovan, a ne zna se kakav će biti odnos snaga u Vijeću ministara, koje je ključno u operacionalizaciji zadataka iz evropske agende. Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović se obrušio na Mogherini po više osnova a posebno je zamjerio što je pozvala Zvizdića, a ne Predsjedništvo BiH (zbog Dodika, naravno).

Političkoj napetosti u zemlji doprinijela je Hrvatska, usvajanjem Deklaracije o položaju Hrvata u BiH, što je direktno miješanje u unutrašnje poslove susjedne države. Za HDZ je problem izmjene izbornih normi pitanje svih pitanja. Hadezeovci na to gledaju samo iz ugla svog interesa, a druge stranke imaju prijedloge kojima bi izborni proces morao biti što zaštićeniji od malverzacija. HDZ-u se neće svidjeti ni što je Sullivan kritikovao nespremnost da se ispravi diskiminatorski etnički kriterij koji isključuje pravo glasa i biranje pojedinim grupacijama ( slučajevi «Sejdić-Finci» i slični o kojima postoji odluka Evropskog suda za ljudska prava).

Dnevnik – Radiotelevizija Republike Srpske, 18. 12. 2018., 19.30 h, udarna informativna emisija. Uz ostalo, predsjednica RS Željka Cvijanović primila šefa delegacije i visokog predstavnika EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka i saopštila mu da RS traži da bude vidljiva u procesu integracije BiH u EU putem sistema koordinacije. U prevodu, «to će ići ako nam bude po volji». Potom snimak iz Istočnog Sarajeva, rezidencija predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Ambasador Republike Rusije Petar Ivancov naspram Milorada Dodika, dan nakon sastanka bh. državne trojke sa Sullivanom. Govor tijela: Ivancov u gardu isljednika – Dodik se smijulji kao ispitanik u nelagodi.

Opet Cvijanović, s porukom da predstavnici iz RS-a u Komisiji za NATO ne treba da učestvuju u radu na ažuriranju Godišnjeg nacionalnog programa, jer bi time bili protiv Rezolucije NSRS o vojnoj neutralnosti. Pa slijede izjave i tvrdnje novinara da i neće doći što se desilo. Koji dan ranije Cvijanović je najavila izmjene Krivičnog zakona tog entiteta kojima će biti propisana zatvorska kazna za predstavnike RS-a koji ne poštuju odluke organa «Srpske».

Entitetska vlast s dominacijom SNSD-a hoće da njene norme, odluke i stavovi budu iznad državnih zakona i preuzetnih međunarodnih obaveza i od strane RS-a, a taj entitet pozicioniraju iznad Ustava BiH i države same. S jedne strane, to je diktatorska politika, a s druge, poticanje pravne anarhije i ustavne krize.

Dakle, ovakav Ustav BiH... Puj, pike - ne važi; Odluke visokog predstavnika... Puj, pike - ne važi; Odluke Ustavnog suda BiH ... Puj, pike - ne važi; Zakon o odbrani BiH... Puj, pike - ne važi... Zakon o Oružanim snagama BiH... Puj, pike - ne važi ... Deklaracija NSRS-a za članstvo u NATO... Puj, pike - ne važi... Potpis nekadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Radmanovića na zahtjev za aktivaciju MAP-a... Puj, pike - ne važi... A šta s mogućnošću da i za Republiku Srpsku u neko vrijeme bude...

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije