Džuboks

Radiosarajevo.ba
Džuboks


Piše:Elvis J. Kurtovich

Interesantni su današnji ciklusi filmova na televiziji. Ciklus filmova Nicolasa Cagea, ciklus filmova Angeline Jolie... I naravno, ti filmovi veze nemaju jedan sa drugim. Kad sam ja bio mali išli su ciklusi filmova Alfreda Hitchcocka, Federica Fellinija, Wima Wendersa...

Bio je i čiko – filmski kritičar koji bi nam na početku filma rekao na šta da obratimo pažnju i ponekad nehotice izofirao šta će se desiti u filmu ("i vidjećete jedan majstorski dugi kadar na kraju filma kad ga ubiju...").

No, u današnjim društvima koja se dodvoravaju papcima (a oni ne znaju ćelave stare režisere sa naočarima nego samo zgodne glumice) nema više toga...

Evo čega danas ima: Ako ste pratili "Besim Spahić Veekend", čuli ste kako ugledni profesor-roker govori da "svi citiraju knjige koje nisu pročitali"! Ja ću zato da pišem i "napamet citiram" nešto što sam svojevremeno čitao "od naslovnice do reklame na zadnjaj stranici".

A to je stari "jugoslovenski muzički magazin Džuboks". Baš ovo "Dž" činilo ga je specifičnim, a posebno je smiješno bilo kad se u njemu strane zvijezde potpišu i daju autograme za nas čitatelje u fazonu "to all readers of Jukebox":).

Interesantno je da se njegov uspon i pad može vezati i za sličnu sudbinu rock muzike uopšte. Izlazio je jednom mjesečno od 1974. do 1985. i bio je nasljednik Džuboksa koji je izlazio od 1966. do 1969. i uz koji se dobijala i gramofonska ploča!

Tog prvog Džuboksa se ne sjećam jer sam tada uglavnom čitao magazine tipa "Svijet klikera", ali je ovaj drugi Džuboks, koji je izlazio u mojim tinejdžerskim godinama, trajno formirao moj muzički ukus (boju i okus).

Kliknite za veću rezoluciju

Bila su to vremena kada su se gramofonske ploče teško nabavljale i bile su skupe (posebno "originali" - one iz inostranstva), kada se mogla slušati samo jedna ili dvije stanice na radiju, kada su bila samo dva TV programa sa vrlo malo rock muzike na...

Džuboks je tada svima koji su voljeli rock muziku bio "prozor u svijet". U doba kad sam bio mali pojavilo se i potpuno novo zanimanje, tzv. "rock kritičar". Prvi rock kritičari, koji su morali po TV emisijama i drugima objašnjavati šta je to, bili su pokojni Dražen Vrdoljak i Darko Glavan.

Rock kritičari su bili pravi znalci, ljudi koji su imali stotine ploča, poznavali rock zvijezde i mi djeca smo im vjerovali... Svi najbolji su naravno sarađivali u Džuboksu, a nama klincima najviše se sviđao Pera Luković zbog svoje rubrike "Singlovi". Kojih je tu bilo provala!

Mi, mali rokeri, koji smo sa visine gledali "pjevače zabavne muzike", sprdali se sa njihovim pjesmama, odijelima i frizurama, umirali od smijeha dok smo gledali " festivale zabavne muzike"... konačno smo dobili nekoga odraslog "ko ih provaljuje"!

Kliknite za veću rezoluciju

Kada je npr. Pera isprdao singl mlade pjevačice Suzane Mančić javila se pismom uredniku njena razrednica. Pismo je bilo u stilu "kako dozvoljavate tom vašem čoveku da vređa moju uzornu učenicu? Njemu je krivo što je ona lepa, dobar đak i lepo peva. On leči komplekse na Suzani zato što je iz provincije (izdavač Džuboksa je samo bio iz Gornjeg Milanovca, ali redakcija je bila u Beogradu a saradnici iz cijele Juge, što zapjenjeni čitatelji nisu kontali)... a ona je pravo fino beogradsko dete..."

Pera je na ovo ogromno ljutito pismo kao odgovor samo skrušeno priznao: "Da imam ćerku voleo bih da bude lepa i dobra učenica kao Suzana..."

U Džuboksu je bila i rubrika Hi-Fi gdje se moglo mnogo naučiti o gramofonima, pojačalima itd... Plus nacrti, šeme za samogradnju npr. predpojačala za moving coil zvučne glava za gramofone itd...

Moja liberalna profesorica fizike Zvizdićka (Druga gimnazija!) dopustila mi je da za svoj maturski rad uzmem temu "Reprodukcija zvuka preko mehaničkih izvora"... i da kao stručnu literaturu navedem... muzički magazin Džuboks! :)

Priče o muzičkim instrumentima, intervjui, portreti velikana, izvrsna filmska rubrika, jazz kutak... svega je bilo u Džuboksu. Takozvana "rock fotografija" jako se njegovala!

Bio je debeo, sa puno stranica u koloru, i u Sarajevo je dolazio u rijetke trafike u malom broju primjeraka. Uvijek se imalo zaštekano para kad se prolazi pored Tržnice da se zabulji u kiosk među novine i provjeri nije li stigao voljeni Džuboks. Jer... ako ga tada ne kupiš... može lako nestati i nigdje ga više nećeš naći!

Posebna sprdačina je bila stranica posvećena pismima čitatelja a zvala se "Bez dlake na peru". (Dragi uredniče zašto takvim budalama ustupate mjesto u vašem listu i rubrici koja bi bolje bila da se zove "Bez mozga u glavi"?)

Tu su se nekadašnji omladinci bunili zašto se ne piše više o njihovim omiljenim grupama, pljuvali po punku ili heavy-metalu a posebna je zvijezda bio izvjesni Kića iz Niša. Taj je baš bio mnoge iznervirao svojim pismom! :)

I opet se javio pismom i ponovio svoje "tvrde stavove" o punk muzici! U ovom broju su ga čak predlagali i za "ličnost godine" u tradicionalnim Džuboksovim godišnjim anketama:

Kliknite za veću rezoluciju

Spreman sam čak da ustvrdim da je ova rubrika bila preteča današnjih internet-foruma... :)

Koliko je ukus čitatelja bio divergentan najbolje govori podatak da je jedne godine po njihovom izboru najbolja rubrika bila "Pismo iz Londona" a najgora rubrika po izboru čitatelja bila je... također "Pismo iz Londona"! :)

Kada je Džuboks propao ubrzo je i sve propalo.

Njegovo mjesto pokušali su zauzeti bljutavi muzički magazini u stilu "za svakog ponešto" ali ja ih sa svojim zrelim dvadesetim godinama nisam imao živaca čitati pa ih ne mogu ni kritikovati... (ali sam ipak u stilu starog Džuboksovca napisao "bljutavi". :)

Pouka na kraju:

Sad bi trebao da povežem filmske kritičare sa početka kolumne (koji su zbog reklama izbačeni ispred filmova) sa prof. Besimom i kritičarima iz Džuboksa i sklopim pouku.

Ali dok sam vam skenirao pojedine stranice iz Džuboksa ostala je pored skenera gomila neprelistanih brojeva. Godinama i desetljećima stajali su u jednoj školskoj torbi na tavanu i ja u ovim ludim vremenima nisam našao vremena da ih ponovo čitam.

Vi sami sklopite pouku - a ja odoh da uživam u svojoj nepotpunoj ali jako dragoj kolekciji starog muzičkog magazina Džuboks...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije