Bosanski 'novi talas' (na sav glas!)

Radiosarajevo.ba
Bosanski 'novi talas' (na sav glas!)

Mislim da je Lola Novaković bila prvi celebrity s ovih prostora (prije Žuži Jelinek!) koja je skupila hrabrosti da se uda za čovjeka mlađeg od sebe, pa ću njoj u čast postaviti ovaj " video za čitanje kolumne", bez obzira na snebivanje konzervativnih čitatelja koji spotu i kolumni neće udijeliti mnogo likeova. :) :) :)


Smrt Vlade Divljana i TV serija Crno bijeli svijet pokrenuli su novi talas evociranja uspomena na novi talas, pa su s jedne televizije zamolili i moju malenkost za nekoliko izjava. Nešto znam o tome pa pristadoh, mada kao i većina ljudi, VIŠE VOLIM DA SEREM O ONOME O ČEMU POJMA NEMAM!

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba

Da bismo shvatili taj pokret, moramo uvažiti činjenicu da je tada porasla jedna generacija koja je u djetinjstvu čitala strip koji im je ukinuo mnoge iluzije o pravednoj raspodjeli sreće. Glavni junak ovog stripa, pošten i dobar momak, nije imao sreće u ljubavi, dok su žene rezale vene na neke druge strip junake:

 U toj TV emisiji sam istaknuo da je manje poznato da su i narodnjaci imali svoj novi talas. Publika se već zasitila starih pjevača (koji su često nastupali u narodnim nošnjama) i tražila je nešto modernije. Posebno je bio jak bosanski novi talas. Za razliku od rockera, gdje mi Bosanci nismo imali svoj ekvivalent Pankrtima, Azri ili Električnom orgazmu - u području narodne muzike pojavilo se niz imena poput Halida Bešlića (1953. g. Knežina kod Sokoca), Mileta Kitića (1952. g. Cerani, blizu Dervente), Marinka Rokvića (1954. g. Bosanski Petrovac) i još mlađih talenata Mitra Mirića (1957. g. Bogutovo Selo kod Ugljevika), i Šerifa Konjevića (Sanica, 1958.), a ovaj pravac je definitivno etabliran nakon čuvene turneje "Novi talas na sav glas" o kojoj sam na internetu našao:

"Na jugoslavenskoj turneji 'Novi talas na sav glas' bosanski pjevači novokomponovane narodne muzike predvođeni Halidom Bešlićem i Miletom Kitićem obišli su 1982. više od 100 gradova i napunili skoro svaku dvoranu koja ih je htjela primiti."

Moramo da apostrofiramo da su neki pjevači poput Halida Muslimovića koketirali s imidžom rock zvijezda, a neki se kasnije, ni u zrelim godinama karijere, nisu odrekli svog mladalačkog punk rock izgleda:


Hajmo se uozbiljiti, mislio sam napisati nešto o novom talasu u bosanskoj rock muzici - a kao i obično na dobrom sam putu da promašim temu i ideju... (Vladanko Stojaković: "Elvis je promašio ceo fudbal.")

Prva sarajevska zaista novotalasna grupa koju sam gledao na koncertu zvala se Ozbiljno pitanje. Bilo je to krajem 1981. ili početkom 1982. u CEDUS-u, u gornjoj sali za sastanke. Publika i omladinska štampa željni promjena su ih dočekali "kao žedni kišu".

Zvučali su i izgledali recimo kao grupa The Clash, a ja se sjećam stihova iz buntovne pjesme koja se zvala Sarajevo spava:

Sarajavo spava, u kalupu u šablonu,

Sarajevo spava, sto godina u istom fazonu,

Sarajevo spava, okrenuto samo sebi,

Sarajevo spava, probudilo se nikad ne bi...

Zaključak

Skratit ću današnju kolumnu zbog brige za vaše zdravlje. Naime današnji ljudi previše vremena provode pred kompjuterom. Nova istraživanja pokazuju da, ukoliko pred spavanje u krevetu čitate s tableta, laptopa ili mobitela, skraćujete sebi onaj "duboki san" važan za odmor. Doktori preporučuju knjigu ili novine pred spavanje zbog boljeg fokusiranja pogleda na papir, zračenja ekrana...

Zato umjesto da se uspavljujete dosadnim sadržajem ove kolumne, uzmite neku lijepu knjigu koju vam ovdje preporučujem:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije