Njemačkoj prijeti nova recesija: Kad oni kihnu, cijela Europa dobije gripu

Radiosarajevo.ba
Njemačkoj prijeti nova recesija: Kad oni kihnu, cijela Europa dobije gripu
Foto: Printscreen / Proizvodnja / Ilustracija

Indeks poslovne klime u Njemačkoj pogoršava se već neko vrijeme i najniži je od 2013. godine, a mnogi njemački poduzetnici strahuju da će se situacija pogoršavati do kraja godine

Njemačkoj prijeti recesija jer je trenutačna proizvodnja u više od 80 posto tamošnjih industrijskih preduzeća u padu.

Budući da nemaju dovoljno posla, oko četiri posto svih firmi u najvećoj europskoj privredi počelo je raditi sa skraćenim radnim vremenom, a analitičari očekuju da će u septembru broj takvih preduzeća biti udvostručen, piše Novi list pozivajući se na istraživanju instituta IFO iz Münchena.

“Njemačka prerađivačka industrija faktički se nalazi u recesiji još od sredine 2018. godine”, kaže Timo Wollmershäuser iz IFO-a, dok direktor tog instituta Clemens Fuest kaže kako ovomjesečna anketa provedena u 9.000 preduzeća pokazuje da je “poslovna klima u industriji u slobodnom padu”.

Sve to još ne znači da je recesija zahvatila cijelu njemačku privredu, jer najveći udio u tamošnjem BDP-u ipak čini uslužni sektor, a ni službeni podaci o BDP-u za drugo tromjesječje nisu još objavljeni.

Indeks poslovne klime prema IFO-u, od juna do jula pao je s 97,5 na 95,7 boda i daleko je ispod 97,1 boda, koliko su predviđali ekonomisti. To je ujedno najniži nivo poslovne klime od 2013. godine, a taj se indeks pogoršava već neko vrijeme. Mnogi njemački preduzetnici strahuju da će se situacija pogoršavati do kraja godine.

Razlog tome leži u padu svjetske trgovine izazvanom usporavanjem kineske privrede i trgovinskim ratovima koje potiče Washington.

To dovodi do pada potražnje za proizvodima njemačke ekonomije, a izvoz čini čak 48 posto njemačkog BDP-a. Stoga je padom najviše pogođena automobilska industrija, koja s kooperantima čini 14 posto nacionalne privrede, piše Novi list.

Fuest iz minhenskog instituta IFO napominje da se narudžbe za njemačke firme prorjeđuju pa im poslovna očekivanja padaju najbrže od početka 2009. godine, kada je u Europi i svijetu izbila kriza.

A ekonomisti vole reći da kad njemačka privreda kihne, cijela Europa dobije gripu.

Toga je svjestan i Mario Draghi, predsjednik Europske centralne banke koji je najavio da će najesen pokrenuti nove mjere monetarnog popuštanja kako bi doskočio slabljenju privrednog zamaha, ali nije precizirao o kakvim je mjerama riječ.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije