Građani Bosne i Hercegovine za godinu dana zadužili se za dodatnih 658 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Građani Bosne i Hercegovine za godinu dana zadužili se za dodatnih 658 miliona KM
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / U noćnoj šetnji sarajevskim ulicama

Krediti građana u bankama u Bosni i Hercegovini na kraju maja ove godine iznosili su 9,58 milijardi maraka, što je za 658,3 miliona KM više nego u istom periodu lani.

Prema podacima Centralne banke BiH, najveće učešće u ukupnoj zaduženosti građana imaju nenamjenski gotovinski krediti, čak 75,6 posto.

Na drugom mjestu se nalaze stambeni krediti, koji čine 18,9 posto, te krediti po kartičnom poslovanju sa 3,2 posto učešća.

U Centralnoj banci BiH kažu da krediti za preduzetništvo čine 2,2 posto zaduženosti građana, a svega 0,1 posto otpada na zajmove za kupovinu automobila.

Sudeći prema procjenama stručnjaka, građani koji namjeravaju da se zadužuju u bankama ne bi trebalo da strahuju od rasta kamata jer bi one, prema trenutnim kretanjima u eurozoni, trebalo da ostanu na sadašnjem nivou do 2020. godine.

“Promjene kamatnih stopa na europskom tržištu imaju utjecaj na kretanje na tržištu BiH. Nema naznaka da bi moglo doći do značajnih promjena u kretanju kamatnih stopa na kredite na domaćem bankarskom tržištu do kraja godine”, naveli su u Centralnoj banci BiH, prenosi Glas Srpske.

Pojasnili su da je trend pada kamatnih stopa nastavljen i u ovoj godini, te da su kamatne stope na dugoročne kredite stanovništvu za ostale namjene u maju pale za 27 baznih poena, i iznosile su 5,57 posto, dok su kamatne stope za kredite u markama sa valutnom klauzulom pale za 22 bazna poena i iznosile 5,57 posto.

Dugoročni stambeni krediti stanovništvu bilježe pad od 105 baznih poena, pa je kamata u maju iznosila 2,97 posto.

“Potrošački krediti stanovništvu su zastupljeni sa neznatnim učešćem u ukupnim kreditima, a kamatne stope su iznosile 4,48 posto i 5,42 posto na kredite u KM sa valutnom klauzulom”, rekli su u Centralnoj banci i dodali da je zabilježen i pad kamatnih stopa na kredite preduzećima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije