U Njemačkoj sve veći broj nevjernika

Radiosarajevo.ba
U Njemačkoj sve veći broj nevjernika
Print Screen / Crkva

S obzirom da se broj vjernika u Njemačkoj smanjuje rapidnom brzinom, postavlja se pitanje da li je Crkva uopšte važna Nijemcima?

Preporuka njemačke kancelarke Angele Merkel, kćerke protestantskog pastora, je zaprepastila i Katoličku i Protestantsku crkvu u Njemačkoj, kada je u dogovoru s čelnicima pokrajinskih vlada isprva preporučila potpuni lockdown preko dana Uskrsa.

Uključujući i službe Božje, službena zabrana bi bilo opasno zadiranje u ustavno zajamčenu slobodu vjeroispovijesti, ali je svakako preporučeno da se i mise služe samo virtualno, piše Deutsche Welle.

Predstojnik Evangeličke crkve u Njemačkoj Heinrich Bedford-Strohm je samo dan prije izjave kancelarke izjavio kako su mnogi župnici učinili sve kako bi vjernici u crkvama bili sigurni od virusa.

"Klupe su razmaknute i pazi se na udaljenost, umjesto svete vodice su sredstava za dezinfekciju, nema pjesme... "Higijenski koncept crkava se dokazao uspješnim", kaže Bedford-Strohm.

Nije važno šta misle popovi

Potpuni Uskršnji lockdown je povučen, ali ne zbog prosvjeda Crkava nego predstavnika njemačke industrije i privrede.

Naime, njemačke crkve su prazne i bez korone, a njihov utjecaj na društvo i politiku je sve manji. 

Crkve u ovoj zemlji još uvijek upravljaju čitavim mnoštvom socijalnih institucija kao što su dječji vrtići, škole, bolnice, starački domovi i savjetovališta svih vrsta, ali sa manjim uticajem.

Razlog je svakako što je i vjernika sve manje, dugo vremena je otprilike vrijedilo načelo "trećina-trećina-trećina" - po trećina stanovništva su katolici i protestanti, a trećina nije ni u jednoj crkvi.

Još uvijek je oko 14.000 protestantskih i oko 10.000 katoličkih župa u Njemačkoj, iako se  većina muči naći svećenike, vjernike a i novac. 

Povjerenje je izgubljeno

Novac je tek sporedan razlog zašto Nijemci masovno okreću leđa Crkvi.

Najveći val napuštanja Crkve se dogodio zbog silnog broja skandala oko spolnog zlostavljanja maloljetnika. 

Tim skandalima još nije došao kraj, jer to sada vidimo i u Kölnu, gdje je tamošnji kardinal Woelki tek nakon golemog pritiska vjernika ipak objavio izvještaje o slučajevima zlostavljanja u nedavnoj prošlosti i poslao čitav niz dužnosnika te nadbiskupije "na odmor".

Ali i to se dogodilo tek nakon što su čak i njegovi župnici objavili otvoreno pismo kako više nisu u stanju objašnjavati vjernicima, zašto kardinal ne želi reći istinu i kazniti počinitelje.

Najveći problem Crkve u Njemačkoj je što su naraštaji kojima je Crkva bila odrednica i osobnog i društvenog života polako odumire, a mlađe generacije jednostavno ne razumiju šta bi uopšte trebali očekivati od Crkve.

Pogotovo kad je riječ o Katoličkoj crkvi, njen odnos prema kontroli začeća je jednostavno za mlade neprihvatljiv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije