Tužni prizori u Ukrajini: Policija odvodi mlade muškarce iz restorana, teretana, kafića...

7
Radiosarajevo.ba
Tužni prizori u Ukrajini: Policija odvodi mlade muškarce iz restorana, teretana, kafića...
Foto: Screenshot/Twitter / Mobilizacija u Ukrajini

Ukrajinski vojni regruteri pokrenuli su agresivne akcije u javnim prostorima, uključujući restorane, trgovačke centre i koncerte, u nastojanju da popune redove svoje vojske, uslijed značajnih gubitaka i umora među vojnicima.

Tokom vikenda, muškarci su pritvarani i prisilno regrutirani u vojsku, što je izazvalo oštre reakcije javnosti

Jedan incident dogodio se ispred Palače sportova u Kijevu, tokom koncerta popularnog ukrajinskog benda Okean Elzy, kada je muškarac pokušao pobjeći od policije, ali su ga tri policajca odvela prema regrutnom stolu.

Ideja za ručak: Jamie Oliverova "ukusna" piletina s bijelim lukom spremna za samo 18 minuta

Ideja za ručak: Jamie Oliverova "ukusna" piletina s bijelim lukom spremna za samo 18 minuta

Incident su zabilježile žene iz publike, koje su prosvjedovale protiv postupanja policije, nazivajući ga sramotnim, piše The Telegraph.

Slične akcije viđene su u trgovačkom centru Goodwine i restoranu Avalon, gdje su regruteri provjeravali identifikacijske dokumente muškaraca, a oni koji nisu imali ispravne papire ili su odbili pokazati dokumente, prisilno su odvedeni.

Pooštrene mjere mobilizacije

Prema ukrajinskom zakonu, svi muškarci između 25 i 60 godina ispunjavaju uslove za vojnu službu, a od početka rata pooštrene su mjere mobilizacije. Ukrajinske vlasti snizile su minimalnu dob za mobilizaciju s 27 na 25 godina te uvele strože kazne za izbjegavanje vojnog roka. Također su se koristili praksom mobilizacije zatvorske populacije, slijedeći ruski primjer.

Zbog velikih gubitaka na obje strane, regrutacija u Ukrajini postaje sve teža, a zapadni analitičari procjenjuju da su ruski gubici premašili 650 hiljada vojnika. Procjene ukrajinskih gubitaka nisu službeno objavljene, ali se vjeruje da su znatno manji.

'Karta u jednom smjeru'

Mobilizacija se sve više doživljava kao "karta u jednom smjeru", gdje jedini izlaz iz vojske dolazi u obliku smrti ili teškog invaliditeta, što izaziva strah i otpor među potencijalnim regrutima.

Uz to, mnogi muškarci očajnički pokušavaju izbjeći mobilizaciju, što je dovelo do tragičnih posljedica. Državna granična služba izvijestila je u aprilu da je najmanje 30 muškaraca poginulo pokušavajući ilegalno napustiti zemlju, najčešće utapanjem ili smrzavanjem dok su pokušavali prijeći rijeke ili planinske prijevoje.

Dok se sukobi nastavljaju, ukrajinske vlasti istražuju i navodna ubojstva devet ukrajinskih zarobljenika u ruskoj regiji Kursk, koji su navodno bili skinuti do gola prije nego što su strijeljani, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije