Turski tok: Ko dobija a ko gubi od sporazuma Putina i Erdogana

Radiosarajevo.ba
Turski tok: Ko dobija a ko gubi od sporazuma Putina i Erdogana
/ Anadolija
Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan postigli su historijski sporazum o gradnji gasovoda 'Turski tok'.

Kolosalni projekt, vrijedan 11,4 milijarde eura, ići će od Krasnodarskog kraja u Rusiji do evropskog dijela Turske i dalje do granice s Grčkom.

Cjevovod će biti dug 1.100 kilometara, od kojih će 910 kilometara ići po dnu Crnog mora, a 180 kroz tursku teritoriju. Predviđeno je bilo da gasovod ima četiri kraka, ukupnog kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Najveću korist od 'Turskog toka' imat će Rusija i Turska. Rusi dobijaju novi kanal prodaje, Turci trajno rješavaju energetske problem i postaju jak energetski partner na regionalnom i međunarodnom nivou.

Također, veći dio Evrope imat će povećanu i stabilniju isporuku ruskog gasa.

A ko su gubitnici? U prvom redu Ukrajina koja je trenutno tranzitna zemlja za ruski gas. Ovaj položaj Kijevu omogućava da zaradi dvije milijarde dolara godišnje na tranzitu ruskog gasa ali i daje šansu za razne vrste ucjena zbog nepostojanja alternativnog gasovoda.

Ostvare li se najave o 'Turskom toku' bit će to ozbiljan udarac i za SAD koji prodajom gasa iz škriljaca pokušava Rusima konkurirati na evropskom tržištu.

Ako se ekonomskim aspektima dodaju i oni politički, nema sumnje da će vrijeme do početka gradnje gasovoda – predviđenog za 2018. godinu – biti obilježeno žestokom borbom zagovornika i protivnika 'Turskog toka'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije