Turist ostavio vrećicu čipsa u američkom nacionalnom parku: "Posljedice su ogromne"

2
Radiosarajevo.ba
Turist ostavio vrećicu čipsa u američkom nacionalnom parku: "Posljedice su ogromne"
Foto: Screenshot / New Mexico

Obična voda jedina je stvar koju posjetitelji smiju konzumirati u velikoj špilji u Nacionalnom parku Carlsbad Caverns u saveznoj državi New Mexico.

Grickalice su zabranjene, a vrećica puna čipsa koja je nedavno ispala jednom posjetitelju imala je veliki utjecaj na ekosistem špilje, napisali su čuvari parka u objavi na Facebooku.

"U mjerilu ljudske perspektive, prosuta vrećica s grickalicama može se činiti trivijalnom, ali za život špilje iznimno je važna", piše u objavi o smeću pronađenom izvan staze u Velikoj sobi. "Prerađeni kukuruz, omekšan vlagom u špilji, stvorio je savršeno okruženje za život mikroba i gljivica. Špiljski cvrčci, grinje, pauci i muhe ubrzo se organiziraju u privremeni hranidbeni lanac, raspršujući hranjive tvari u okolne prostore i formacije. Plijesni se šire po obližnjim površinama, plode, umiru i smrde. I ciklus se nastavlja."

Izbori 2024 | Prije četiri godine bio kandidat HDZ-a, a sada je na listi SDA

Izbori 2024 | Prije četiri godine bio kandidat HDZ-a, a sada je na listi SDA

Rendžeri su proveli 20 minuta pažljivo uklanjajući plijesni i otpatke s površina unutar špilje, napominjući da su dijelovi ekosistema koji su nastali iz čipsa uobičajeni u špiljama, ali i da mnogi mikrobi i plijesni to nisu. Za ovakve posljedice u objavi se kaže da ih je bilo moguće izbjeći, iako postoje i sitni tragovi koje svaki posjetitelj ostavlja i koje je teško spriječiti.

"Bili veliki ili mali, svi mi ostavljamo tragove kamo god idemo. Ostavimo svijet boljim mjestom nego što smo ga našli", poziva se posjetitelje parka. Na web stranici parka stoji da konzumacija bilo čega osim obične vode privlači životinje u špilju.

Velika soba u Nacionalnom parku Carlsbad Caverns najveća je pojedinačna pećinska komora po volumenu u Sjevernoj Americi. Dostupna je relativno ravnom stazom dugom dva kilometra. Špilja je nastala prije više miliona godina kada je sumporna kiselina razgradila vapnenac, stvarajući špiljske prolaze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije