Talibani sjede na milijardama dolara vrijednim mineralima koje svijet očajnički treba

1
Radiosarajevo.ba
Talibani sjede na milijardama dolara vrijednim mineralima koje svijet očajnički treba
Foto: EPA/ Pixabay / Ilustracija

Brzi pad Afganistana pred talibanima dva desetljeća nakon što su Sjedinjene Države napale zemlju izazvao je političku i humanitarnu krizu.

Ipak, doveo je i do toga da se stručnjaci zapitaju: šta će se dogoditi s ogromnim neiskorištenim rudnim bogatstvom zemlje?

Afganistan je jedna od najsiromašnijih država u svijetu, ali je 2010. godine otkriveno da se tu i nalazišta minerala vrijednim gotovo milijardu dolara.

Ambasador Irana u Srbiji negirao genocid, Memorijalni centar Srebrenica traži hitnu reakciju

Ambasador Irana u Srbiji negirao genocid, Memorijalni centar Srebrenica traži hitnu reakciju

Upravo bi ta činjenica mogla promijeniti ekonomske izglede Afganistana jer se u toj zemlji nalaze minerali, poput željeza, bakra, zlata, rijetki minerali i, potencijalno, jedno od najvećih svjetskih nalazišta litija - bitne, ali oskudne komponente punjivih baterija.

"Afganistan je sigurno jedna od regija najbogatijih tradicionalnim plemenitim metalima, ali i metalima potrebnim za nastajuću ekonomiju 21. stoljeća", rekao je Rod Schoonover, naučnik.

Sigurnosni izazovi, nedostatak infrastrukture i ozbiljne suše spriječili su vađenje najvrjednijih minerala u prošlosti, te se to neće uskoro promijeniti pod kontrolom talibana.

Naravno, postoji interes drugih zemalja u ovome, poput Kine, Pakistana i Indije.

U svijetu je sve veća potražnja za metalima poput litija i kobalta, jer se zemlje pokušavaju prebaciti na  električne automobile te druge ekološki prihvatljive tehnologije.

Američka vlada je, kako piše CNN,  procijenila da bi se nalazišta litija u Afganistanu mogla mjeriti s onima u Boliviji - gdje su najveće svjetske rezerve.

Većina rudnog bogatstva Afganistana ostala je u zemlji, rekao je Mosin Khan, saradnik u Atlantskom vijeću.

Iako je došlo do izvlačenja zlata, bakra i željeza, iskorištavanje minerala poput litija zahtijeva mnogo veća ulaganja i tehničko znanje, vrijeme.

Postoji, ipak, šansa da i talibani iskoriste moć kako bi razvili rudarski sektor.

Međutim, kako Khan smatra, talibani će se fokusirati na sigurnosna i humanitarna pitanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije