Tajvan 200 dana bez COVID–a: Evo kako su to uspjeli

0
Radiosarajevo.ba
Tajvan 200 dana bez COVID–a: Evo kako su to uspjeli
Foto: EPA-EFE / Taipei, 24. oktobar 2020.

Dok se cijeli svijet bori sa pandemijom COVID–19, Tajvan je obilježio 200. dan bez ijednog slučaja.

Odgovor Tajvana na pandemiju bio je jedan od najučinkovitijih na svijetu.

Ostrvo od 23 miliona ljudi posljednji put je 12. aprila zabilježio slučaj COVID–19, i to na Uskrs.

Postignuće Tajvana u borbi protiv infekcije COVID–19, koju uzrokuje novi koronavirus (SARS-CoV-2), dolazi u vrijeme kada Francuska i Njemačka uvode novi lockdown i kada Amerika bilježi 88.000 zaraženih dnevno.

Američka država Florida, čiji je broj populacije skoro jednak kao u Tajvanu, samo u srijedu identificirala je 4188 slučajeva.

Tajvan nije nikada morao uvoditi lockdown, niti se pribjegavalo drastičnim ograničenjima građanskih sloboda kao u kontinentalnoj Kini.

Umjesto toga, Tajvan je jako brzo djelovao čim su se pojavile glasine oko COVID–19. Tajvanske vlasti počele su provjeravati putnike na direktnim letovima iz Wuhana, kineskog grada u kojem je virus prvi put identificiran krajem prošle godine.

Tajvan je potvrdio prvi slučaj COVID–a 21. januara, a odmah nakon toga zabranio putnicima iz Wuhana dolazak u zemlju. Svi putnici koji su stigli iz kontinentalne Kine, Hong Konga ili Makaa morali su proći detaljnu provjeru.

Već ranije, Tajvan je imao iskustva u borbi protiv virusa.

Nakon što je 2003. godine pretrpio smrtonosnu pojavu teškog akutnog respiratornog sindroma SARS, također koronavirusa, vlasti Tajvana su radili na izgradnji i proširivanju kapaciteta za suzbijanje pandemije.

„Dakle, kada smo čuli da u Kini postoje slučajevi tajne upale pluća, da su se pacijenti liječili izolirano, znali smo da je to nešto slično“, nedavno je izjavio ministar vanjskih poslova Tajvana Joseph Wu.

Vlasti su osnovale centralni epidemiološki centar koji ima za cilj jačanje koordinacije između ministarstava, a osnovan je nakon pojave SARS-a 2003 godine. Također, Vlada je povećala proizvodnju maski, uložila veliki novac za masovna testiranja i brzu lokaciju kontakata.

Bivši tajvanski potpredsjednik Chen Chien-jen, koji je po struci epidemolog, izjavio je da lockdown nije rješenje.

„Vrlo pažljivo traženje kontakata i vrlo stroge karantene bliskih kontakata najbolji su način da se virus stavi pod kontrolu“, rekao je on, objavio je CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije