Šta se sve dogodilo u novembru, najtežem mjesecu od početka pandemije

0
Radiosarajevo.ba
Šta se sve dogodilo u novembru, najtežem mjesecu od početka pandemije
Foto: Pixabay / Ilustracija

Novembar je najteži mjesec u svijetu od početka pandemije novog soja koronavirusa.

Mnoge zemlje u svijetu uvele su rigoroznije mjere, usljed povećanog broja zaraženih i preminulih, u nekim zemljama regiona su na snazi zabrana kretanja i policijski sat.

Posljednjeg dana mjeseca u kojem je obilježeno godinu dana od pojave prvog slučaja obolijevanja od COVID-19, u svijetu je registrovano skoro 63 miliona zaraženih, a preminulo je više od 1,4 miliona ljudi, piše BBC.

Bosna i Hercegovina je zaključno sa 30. novembrom registrovala 87.907 zaraženih, dok je posjlednjeg dana oktobra bilo 46.639, a za mjesec dana je preminulo 1.499 ljudi.

Srbija je novembar dočekala sa 46.954 registrovana slučaja, dok je zaključno sa posljednjim danom mjeseca registrovano ukupno 175.438 slučajeva zaraze. I broj preminulih sa nekoliko dnevno, tokom novembra se povećao na nekoliko desetina dnevno.

U Hrvatskoj je tokom novembra bilježeno između 2.000 i 4.000slučajeva zaraženih dnevno. Ukupan broj zaraženih u toj zemlji se sa 46.547, koliko je bilo posljednjeg dana oktobra, povećao na 128.442. Broj preminulih je od 531 dostigao na 1.786.

Crna Gora je za mjesec dana registrovala više od 22.000 slučajeva, što je za skoro pet hiljada više nego od početka pandemije do početka novembra. Samo u novembru preminulo je 188 ljudi.

Slovenija je u posljednjih 30 dana registrovala 42.867 slučajeva, a od početka pandemije ukupno 75.370. Od početka pandemije preminulo je ukupno 1.384, od čega samo u novembru više od hiljadu ljudi.

Posljednjeg dana oktobra, na Kosovu je bilo ukupno 18.910 zaraženih, dok je posljednjeg dana novembra registrovano ukupno 39.596 zaraženih. Za mesec dana broj preminulih porastao je sa 674 na 1.016.

Sjeverna Makedonija za mjesec dana registrovala je više slučajeva nego od početka pandemije. Posljednjeg dana oktobra bilo je 29.558 zaraženih, dok je posljednjeg dana novembra registrovano ukupno više od 62.000 zaraženih. I broj preminulih se za posljednjih 30 dana gotovo udvostručio - sa 977 na više od 1.750.

U moru loših vijesti o koronavirusu u zemlji i svijetu, u novembru su stigle i nade da se pandemiji vidi kraj.

Dok se u svijetu radi na više stotina vakcina protiv koronavirusa, do sada ih je nekoliko, kako tvrde njihovi tvorci, pokazale visoku efikasnost.

Prvo je 9. novembra iz kompanije Pfizer and BioNTech stigla vijest da je razvijena prva vakcina na svijetu protiv koronavirusa.

Američka kompanija Moderna posljednjeg dana novembra podnijela je zahtjev kod nadležnih u SAD i Evropskoj uniji za odobrenje vakcine protiv koronavirusa koju razvija.

I iz Rusije su stigle vijesti da je vakcina Sputnjik V, koju razvijaju njeni stručnjaci, više od 90 odsto efikasna.

Svijet je 23. novembra saznao kako je britanska vakcina protiv COVID-19 AstraZeneke i Oxfordskog univerziteta izuzetno efikasna u poodmaklom stadijumu ispitivanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije