Šta je C.1.2, novootkrivena COVID varijanta i trebamo li se zabrinuti?

1
Radiosarajevo.ba
Šta je C.1.2, novootkrivena COVID varijanta i trebamo li se zabrinuti?
Foto: News Medical / Ilustracija

Nova varijanta koronavirusa, otkrivena u Južnoj Africi, zauzela je od jučer naslovnice diljem svijeta.

U ponedjeljak je Nacionalni institut za zarazne bolesti u Južnoj Africi izdao upozorenje o "varijanti C.1.2", rekavši da je otkrivena u svim provincijama u zemlji, ali sa, zasad, relativno niskom stopom.

C.1.2 je prvi put otkriven u maju, navodi se u upozorenju, ali Delta je i dalje dominantna varijanta koja se širi u Južnoj Africi i svijetu.

Upozorenje za vozače: Obustave, radovi i preusmjeravanja saobraćaja širom BiH

Upozorenje za vozače: Obustave, radovi i preusmjeravanja saobraćaja širom BiH

U prethodno štampanom, nerecenziranom članku o varijanti objavljenom o C.1.2 navodi se: "Od tada je otkriven u većini provincija u Južnoj Africi i u sedam drugih zemalja koje obuhvaćaju Afriku, Europu, Aziju i Oceaniju".

Varijanta C.1.2 privukla je pažnju naučnika jer unatoč niskoj stopi u populaciji, posjeduje mutacije unutar genoma slične onima koje se vide u interesantnim varijantama i varijantama koje izazivaju zabrinutost, poput varijante Delta, kao i neke dodatne mutacije.

Dakle, šta znamo o novoj varijanti i koliko bismo trebali biti zabrinuti?

Da li je WHO navela kao varijantu od interesa ili zabrinutosti?

Ne još. Nacionalni institut za zarazne bolesti nastavlja pratiti učestalost C.1.2 i ispitivati kako se ponaša. Testovi za procjenu utjecaja mutacija koje ima na zaraznost i rezistenciju na cjepiva su još uvijek u toku. Do sada virus nije ispunio kriterije WHO -a kako bi se kvalificirao kao "varijanta od interesa" ili "varijanta interesa".

Varijante koje izazivaju zabrinutost, poput Delte, su one koje pokazuju povećanu prenosivost, virulenciju ili promjenu u kliničkoj bolesti te smanjenu učinkovitost javnozdravstvenih i socijalnih mjera. Varijante od interesa su one za koje se pokazalo da izazivaju lokalni prijenos, a koje su otkrivene u više zemalja, no još uvijek se nisu nužno pokazale kao virulentnije ili prenosive.

Zašto je onda izdano upozorenje?

Virologinja i profesorica imunologije i zaraznih bolesti s Centralne kliničke škole Univerziteta u Sydneyju dr. Megan Steain rekla je da je to zbog posebnih mutacija koje sadrži C.1.2.

"Sadrži podosta ključnih mutacija koje vidimo u drugim varijantama koje su postale varijante interesa ili zabrinutosti", kazala je Steain. “Svaki put kad vidimo da se pojavljuju te određene mutacije, htjeli bismo pripaziti na varijantu da vidimo što će učiniti. Ove mutacije mogu utjecati na stvari poput izbjegavanja imunološkog odgovora ili bržeg prijenosa."

Naučnicima će trebati neko vrijeme da provedu laboratorijske pretrage kako bi vidjeli šta je ovaj soj kadar napraviti.

"Iako možemo reći da ima nekoliko ključnih mutacija koje su dovele do toga da su druge varijante zaraznije, često nalazimo da mutacije djeluju u sinergiji što ukupno može dovesti do boljeg virusa, potencijalno ili slabijeg virusa. Sve ove studije u laboratoriju traju prilično dugo. Puno posla treba obaviti."

Postoji li šansa da ova varijanta nestane?

Da. Varijante ovog koronavirusa pojavljuju se cijelo vrijeme i mnoge od njih nestaju prije nego što postanu pravi problem. Mnoge varijante virusa vrlo su "krhke". Ključni mutanti su oni koji prežive promjene i nastave, te počnu prerastati prethodne varijante, što smo vidjeli s Deltom.

"C.1.2 bi morao biti prilično dobar, prilično prikladan i prilično brz da nadmaši Deltu u ovoj fazi", upozorila je Steain. "No, mislim da smo još uvijek u tački u kojoj bi ovo moglo nestati, prevalencija je stvarno niska. To smo vidjeli s Beta varijantom i drugim zabrinjavajućim varijantama, gdje se činilo da bi moglo doći do problema, čak su imali područja gdje su se prenosili i prilično dobro širili. No tada se nisu stvarno uhvatili tokom vremena, a sustigle su ih druge zabrinjavajuće varijante koje se mogu brže prenijeti. I tako oni jednostavno u biti izumiru. To bi se lako moglo dogoditi s C.1.2."

Znamo li hoće li cjepiva biti učinkovita protiv C.1.2?

"Možemo uzeti poučno nagađanje na temelju nekih mutacija koje ima, po tome što je slično onome što smo vidjeli u drugim varijantama poput Bete, kao i Delte", objasnila je Steain. "Ipak, moramo imati na umu da se do sada cjepivo jako, jako dobro drži u smislu sprječavanja teških infekcija i hospitalizacija i smrti zbog varijanti. Stvarno su dobri u sprječavanju toga."

Rekla je da, zasad, nema potrebe za panikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije