Objavljena šokantna snimka rušenja slavnog teleskopa Arecibo

0
Radiosarajevo.ba
Objavljena šokantna snimka rušenja slavnog teleskopa Arecibo
Foto: Prtscr/The verge / Teleskop Arecibo

Danas je Nacionalna naučna fondacija (NSF) objavila šokantne snimke pada slavnog teleskopa Arecibo u Portoriku.

Video, snimljen 1. decembra, prikazuje trenutak kada su pukli kablovi, zbog čega se urušila masivna, 900-tonska konstrukcija.

Videozapis pada snimila je kamera smještena u Arecibovom operativnom kontrolnom centru, kao i dron smješten iznad platforme u trenutku pada.

Operater drona uspio je prilagoditi kameru drona nakon što je platforma počela padati i zabilježiti trenutak udara.

NSF, koji nadzire Arecibo, vršio je nadgledanje zvjezdarnice bespilotnim letjelicama, otkad su inženjeri upozorili da je struktura u novembru pred rušenjem.

"Mislim da smo imali samo sreće i da je operater bespilotne letjelice bio vrlo spretan da vidi što se događa i da može okrenuti kameru", rekla je Ashley Zauderer, voditeljica NSF-ovog programa za teleskop Arecibo tokom pres konferencije.

Snimak je zabilježio trenutak kada je puklo više kablova, zbog čega se platforma zaljuljala prema van i udarila u bočni dio antene. Srušena su tri potporna tornja koji okružuju Arecibo, gdje su kablovi bili povezani kako bi se platforma održala u zraku.

"Kablovi koji idu od vrha Tower 4 do platforme - vrlo su slabi u pogledu kamere, ali tamo su", rekao je John Abruzzo, izvođač u inženjerskoj konzsultanskoj kompaniji Thornton Tomasetti, angažovan od Univerziteta Central Florida.

"I to su oni kablovi koji prvo otkažu blizu vrha tornja, a onda kad ti otkažu, platforma tada gubi stabilnost i počinje se spuštati", rekao je Abruzzo opisujući prvi video iz kontrolnog centra.

Pad teleskopa Arecibo nije došao iznenada. Nakon kvara dva kabla za podršku u augustu i novembru, inženjeri su zaključili da ne postoji siguran način za popravak Areciba i da platforma može svakog trenutka pasti na posudu.

NSF se nadao kontrolisanom rušenju teleskopa prije nego što se to dogodilo, ali pad se dogodio prije nego što se išta moglo uraditi.

Sada NSF pokušava da pronađe način kako da krene dalje sa svojim aktivnostima, a odnose se uglavnom oko pronalaženja načina kako očistiti Arecibo na siguran način.

Inženjeri moraju napraviti cjelovitu procjenu okoliša područja i utvrditi koliko su stabilne preostale strukture.

Zamjena Areciba bio bi puno duži postupak, koji bi uključivao odluke zastupnika.

"Što se tiče zamjene, NSF ima vrlo dobro definisan postupak finansiranja i izgradnje infrastrukture velikih razmjera - uključujući teleskope", rekao je Ralph Gaume, direktor NSF-ovog odjela za astronomske nauke.

„To je višegodišnji proces koji uključuje izdvajanja iz Kongresa te procjenu i potrebe naučne zajednice. Tako da je vrlo rano da komentiramo zamjenu", zaključio je Gaume.

Gotovo šest decenija opservatorij Arecibo služio je kao svjetionik novih naučnih spoznaja o svemiru i pokazatelj kako bi može izgledati partnerstvo sa zajednicom.

Teleskop je imao zvjezdane trenutke i na filmskom platnu - u filmu Zlatno oko o fiktivnom britanskom špijunu Jamesu Bondu u kojemu je bio poprištem obračuna glavnog junaka s neprijateljem te u filmu Kontakt u kojemu je astronoma glumila Jodie Foster tragajući za signalima vanzemaljaca uz pomoć toga uređaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije