SAD prodale Kini milione maski i respiratora, sada im ih Kinezi prodaju 10 puta skuplje

Radiosarajevo.ba
SAD prodale Kini milione maski i respiratora, sada im ih Kinezi prodaju 10 puta skuplje
Foto: EPA-EFE / Amerikanci sada kupuju maske od Kineza

Američke kompanije prodale su zaštitne maske u vrijednosti 17,5 miliona dolara, zaštitne opreme vrijednosti 13,6 miliona dolara i više od 27,2 miliona dolara vrijednosti mehaničkih ventilatora koji potpomažu respiraciju, u januaru i februaru ove godine, a to znatno prelazi količinu bilo kojeg drugog sličnog razdoblja u proteklom desetljeću, prema najnovijim vanjskotrgovinskim podacima američkog Ureda za popis stanovništva (United States Census Bureau), Vladine agencije.

Američki predsjednik Donald Trump dopustio je tako veliku prodaju Kinezima u jeku njihove epidemije; sada, kada su SAD najveće svjetsko žarište bolesti, nemaju dovoljno za svoje potrebe, a Kinezi im prodaju po cijenama deset puta većima negoli je njihova stvarna cijena.

Naime, američki izvoz kirurških maski, ventilatora i drugih osobnih zaštitnih sredstava u Kinu naglo je skočio u siječnju i veljači, kada je korona virus pustošio u zemlji u kojoj je počeo, Kini, a tada su američke obavještajne agencije upozorile da će se uskoro proširiti i na cijeli svijet.

USA Today analizira trgovinske brojeve, budući da su zdravstveni djelatnici na ''prvoj crti bojišnice'' i javno upozoravaju kako su, upravo zbog nedovoljnih količina opreme, prisiljeni ponovo upotrebljavati, ili koristiti osobnu zaštitnu opremu poput kirurških maski i zaštitnih odora, koje su nosili već nekoliko puta.

CDC je izvijestio o svom prvom slučaju u Sjedinjenim Državama 20. januara. U sljedeće dvije sedmice Svjetska zdravstvena organizacija i američko Ministarstvo zdravstva i ljudskih resursa proglasili su bolest javnozdravstvenom hitnom situacijom.

Više od 213.000 ljudi bilo je već zaraženo, a više od 5.600 preminulo u SAD-u, u trenutku pisanja ovoga teksta.

"Jasno je da je u Kini došlo do porasta potražnje, a u osnovi to je bilo slobodno tržište", izjavila je Michelle Connolly, ekonomistica sa sveučilišta Duke.

Samo u januaru SAD su u Kinu izvezle više od 1,7 miliona američkih dolara za kirurške maske - više nego dvostruko u odnosu na prethodni januar.

U februaru su isporuke porasle na 15,8 miliona dolara, pokazuju podaci.

Jesse Wang, suosnivač LuggEasyja, tvrtke koja pruža usluge prijevoza kineskim stanovnicima u SAD-u, potvrdio je porast izvoza maski u februaru. Njegova tvrtka izvezla je 14.000 do 15.000 komada maski iz Sjedinjenih Država u Kinu samo početkom 2020. godine.

Po maloprodajnoj cijeni od otprilike 50 centi maska - koja je vjerojatno veća od onoga što bi veletrgovci platili - to je značilo da je više od 31,6 miliona hirurških maski poslano u Kinu tokom februara ove godine, na temelju podataka o trgovini.

Sve zajedno, gradonačelnici gotovo dvjesto američkih gradova izjavili su da im za borbu protiv koronavirusa treba gotovo 29 miliona maski!

Nadalje, Sjedinjene Države izvezle su u prva dva mjeseca lani u Kinu 11,4 miliona dolara vrijedne respiratore, u usporedbi s 27,2 miliona dolara u prva dva mjeseca ove godine, samo nekoliko tjedana prije nego što su države i bolnice počele moliti saveznu vladu da im pošalje više. Cijena respiratora kreće se od 20.000 do 50.000 američkih dolara, ovisno o modelu, što znači da su SAD poslali, procjenjuje se, od 540 do 1.360 komada u Kinu, samo u januaru i februaru, piše Direktno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije