Ruski genetičar kritikovao Italijane: Jedna loša navika drastično im ruši imunitet

Radiosarajevo.ba
Ruski genetičar kritikovao Italijane: Jedna loša navika drastično im ruši imunitet
Foto: EPA-EFE / Ruski genetičar kritikovao Italijane

Teška epidemiološka situacija u Italiji zbog širenja koronavirusa može biti povezana sa oslabljenim imunitetom lokalnog stanovništva zbog pretjerane upotrebe antibiotika, smatra ruski genetičar Vadim Pospelov, navodi portal Kxan.

Prema Pospelovu, Italijani prečesto piju antibiotike, ne samo tokom liječenja bakterijskih infekcija, već i čak kod akutnih perpiratornih virusnih infekcija.

"Populacija je zapravo pila povećane doze antibiotika, što negativno utiče na stabilnost imunog sistema", rekao je Pospelov.

On je dodao da antibiotici negativno utiču na crevnu mikrofloru, gdje je koncentrisano do 70 posto imunomodulatornih ćelija.

Ivan Kozlov, potpredsjednik Ruskog naučnog društva imunologa kaže da se prekomjernim uzimanjem antibiotika, "čak i onih najbanalnijih", imunološki sistem praktično isključuje.

Ruski genetičar kritikovao Italijane - undefined

Foto: EPA-EFE: Ruski genetičar kritikovao Italijane

"Kao rezultat toga, oslabljen imunitet stvara uslove za invaziju patogenih mikroorganizama", rekao je Kozlov.

Prema njegovim riječima, veliki broj ljudi zaraženih koronavirusom u Italiji i visoka smrtnost zbog njega "skrivena su potvrda" slabog imuniteta stanovnika Apenina. Kozlov objašnjava da s godinama tijelo smanjuje broj "neodlučnih" ćelija imunološkog sistema koje mogu razviti antitijela na nove viruse.

"Kako pacijent prelazi u starije životno doba, smanjuje se njegova sposobnost reakcije na nove patogene koji nam dolaze. Poslije 70 godina ne preporučuje se čak ni drastično mijenjanje klime, klimatskih zona - uopšte antigena pozadina“, rekao je Kozlov.

U Italiji je od COVID-19 do sada oboljelo 80.589 osoba, dok ij je od toga 8.215 preminulo. U ovom trenutku najviše u svijetu.  

Uzgred, raširena upotreba antiobiotika nije samo kod Italijani, već i u drugim evropskim zemaljama. Konkretno, oni su često dodijeljeni pacijentima u Grčkoj, Luksemburgu, Poljskoj i Francuskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije