Rusi se gube u ratnim zonama zbog jeftinih kineskih toki-vokija: "Zalutali smo..."

3
Radiosarajevo.ba
Rusi se gube u ratnim zonama zbog jeftinih kineskih toki-vokija: "Zalutali smo..."
Foto: EPA-EFE / Ruska vojska

Ruske snage - tenkovi i oklopna vozila - koji se udalje predaleko od svojih zapovjednih štabova ubrzo se počinju ponašati bezglavo, bez sposobnosti koordiniranja svojih akcija s drugim jedinicama.

Rusko vazduhoplovstvo kao da uopšte nije u kontaktu s jedinicama na tlu te im ne pruža direktnu podršku, a sve veći broj ruskih generala u Ukrajini završava svoju karijeru kao meta ukrajinskih snajpera.

Sve su ove nedaće, vjeruje sve veći broj zapadnih stručnjaka, međusobno povezane, i svode se na jednostavan, ali vrlo neočekivan zaključak - ruske snage nemaju na raspolaganju najmodernije komunikacijske sisteme. Sve se češće koriste civilnim radio-uređajima, koji ne mogu enkriptirati razgovore, te čak i najobičnijim mobitelima koji se koriste ukrajinskom 3G i 4G mrežom.

Poziv Tužilaštvu BiH zbog Dodika i Stevandića: "Njihove prijetnje potiču nasilje prema žrtvama rata"

Poziv Tužilaštvu BiH zbog Dodika i Stevandića: "Njihove prijetnje potiču nasilje prema žrtvama rata"

"Nemamo komunikacije", kazao je zarobljeni ruski vojnik ukrajinskim ispitivačima na snimci koja je ovog mjeseca objavljena na YouTubeu.

Zunjujuća neuspješnost ruske vojske, koja je na papiru trebala pregaziti ukrajinske snage u tek par dana, teško se može drugačije objasniti.

Ruska agencija za izvoz vojne opreme, Rosoboronexport, na svojim se stranicama hvali svojim "Azart" radio-uređajima. Radi se o digitalno osposobljenom radiju kineske proizvodnje, koji omogućava dvostranu enkriptiranu komunikaciju, koji je nemoguće ometati sistemima elektroničkog ratovanja, koji vojnicima omogućava precizno određivanje vlastite pozicije koristeći GPS ili ruske GLONASS sisteme, opremljen je i infracrvenim konektorom te USB utorom za spajanje na PC.

Na papiru, radi se o uređaju koji ima sve što ruskim snagama treba da se lako organiziraju, koordiniraju, osiguraju si pravovremenu opskrbu gorivom, streljivom, hranom i drugim potrepštinama, planiraju usporedne napade odvojenih jedinica na zajedničke mete, i učinkovito surađuju između svih rodova vojske - od pješadije i tenkova do artiljerije i zrakoplova. No, to se na terenu ne događa.

Uređaji od 4.900 KM

Od tada je prošlo deset godina, a Azart još uvijek nije u "rukama svakog vojnika i u svakom vojnom vozilu". Nije poznato koliko je primjeraka Angstrem dostavio ruskoj vojsci, niti koliko ih je isporučeno djelatnim vojnim jedinicama, no procjene analitičara su između par hiljada do par desetaka hiljada. Azarti su pronađeni kod elitnih ruskih padobranaca u prvim danima borbe, kod bitke za zračnu luku Hostomel, no čini se da ih većina drugih jedinica nije ni vidjela.

Prema podacima ruskog Ministarstva obrane, na Azarte je potrošeno oko 18 milijardi rubalja. Uz procijenjenu cijenu od oko 300.000 rubalja (oko 4.900 KM) po uređaju, radi se o tek 60.000 uređaja - dovoljno tek da se opskrbi oko trećina vojnika poslanih na ukrajinsko ratište. No, pravi je broj vjerovatno još i manji, jer se vjeruje da još uvijek nisu ni svi naručeni uređaji isporučeni, niti su dostavljeni ruskim jedinicama.

Pojedini ruski časnici koriste se skupim "kripto-telefonima", koji se koriste 3G ili 4G mrežom, no problem je što je cijela mreža mobilne telefonije u Ukrajini još uvijek pod ukrajinskom kontrolom. Čak i kada se ne bi moglo dekriptirati tu komunikaciju, ona je i dalje vidljiva operaterima i može ju se locirati. Dodatni su si problem ruske snage prouzročile same - u područjima gdje su srušili i uništili 3G/4G infrastrukturu, njihovi kripto-telefoni više ne rade pa su im opcije izuzetno ograničene.

Slaba kvaliteta opreme

Ova ruska ovisnost o civilnim radio-uređajima i mobitelima u potpunosti je uklonila još jednu prednost na koju bi ruska vojska mogla računati kada bi bila dovoljno opremljena modernim, funkcionalnim radio-uređajima, piše Jutarnji list.

Američki vojni izvori bili su poprilično iznenađeni nakon prve sedmice invazije kada je analiza podataka s terena pokazala kako se Rusija uopše nije koristila svojim sistemima za elektroničko ratovanje. Na papiru, ruska vojska trebala bi moći u potpunosti ometati sve civilne komunikacijske sisteme, uključujući i radio-uređaje i mobilne telefone. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije