Proizvodnja maslinovog ulja ugrožena: Prijeti nestašica, pa i još veći rast cijena

1
Radiosarajevo.ba
Proizvodnja maslinovog ulja ugrožena: Prijeti nestašica, pa i još veći rast cijena
Foto: Pexels / Ilustracija / Maslinovo ulje

Proizvodnja maslinovog ulja je u krizi tokom toplotnog vala koji je pogodio Europu.

Najveći svjetski proizvođač maslina – Španija – mogla bi imati loš urod drugi put zaredom, a to bi značilo i manje maslinovog ulja na policama trgovina i još veće cijene.

Toplotni val u Europi mogao bi izrazito negativno uticati na berbu maslina ove jeseni. Bio bi to drugi lošiji urod zaredom te bi neminovno uticao na cijene ulja.

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

Već nakon proljetnog toplotnog vala, koji je smanjio cvatnju maslina u Španiji, proizvođaču polovine svjetskog uroda masline, predviđalo se da će urod biti samo 28 posto veći u odnosu na prošlu godinu.

Stoga i prije sadašnjeg toplotnog vala prognoza nije bila baš sjajna – predviđalo se da će Španija proizvesti 850.000 tona, a standard je 1,3 miliona tona.

Prošle godine ih je pak proizvedeno 660.000. Sad u industriji strahuju da bi proizvodnja mogla biti još gora jer temperature ove sedmice u nekim južnim dijelovima Španije idu do 43 stepena. Temperature su to pri kojima stabla masline odbacuju nezrele plodove da bi sačuvala vlagu.

Moć prirode: Pogledajte rascjep širok 200 metara koji je "prepolovio" maslinik u Turskoj

Moć prirode: Pogledajte rascjep širok 200 metara koji je "prepolovio" maslinik u Turskoj

"Jako smo uznemireni zbog ovakve situacije. Lani smo barem imali nešto viškova iz godine ranije, što je donekle poništilo manjak. Ove godine bačve su suhe. Čak i ako Španija proizvede predviđenih 850.000 tona, cijene će morati ići gore", rekao je Walter Zanre, izvršni direktor britanske kompanije Filippo Berio, najvećeg svjetskog proizvođača maslinova ulja.

Vrlo izvjesna nestašica znači dodatan rast cijena, posebno ako se uzme obzir to da bi berba mogla biti loša i u Italiji i Portugalu. Veleprodajna cijena maslinovog ulja udvostručila se od početka 2022., a u Engleskoj maloprodajna cijena porasla je za 47 posto na godišnjem nivou. 

Budući da ulje nakon jesenske borbe neće biti proizvedeno prije novembra i da će prošlogodišnje zalihe ponestati do septembra, trgovine bi mogle osjetiti nestašice ujesen. U Italiji su zabrinuti i proizvođači paradajza. Potraju li ekstremne vrućine duže od nekoliko dana, mogle bi ošteti preostale usjeve gotovo spremne za žetvu.

Komercijalni direktor u kompaniji Conserve Italia, koja proizvodi konzervisani paradajz Cirio, rekao je da kompanija procjenjuje kako će proizvodnja biti manja za samo deset posto. Pritom je izglednije da će gore biti pogođena druga berba zbog ovosedmičnog toplinskog vala.

Ilustracija
Foto: Pixabay: Ilustracija

S obzirom na to da su cijene maslinovog ulja već porasle, smanjila se malo i potražnja kao reakcija na poskupljenje. Potrošnja je u Engleskoj pala za petinu, no to smanjenje vjerovatno neće biti dovoljno da nadoknadi buduće nestašice.

Najdeblji kraj mogli bi pak izvući mali proizvođači. Kako su im troškovi proizvodnje (energija, radna snaga i pakiranje) jako visoki, oni ne mogu plasirati svoje ulje na tržište po konkurentnoj cijeni. Direktor iz kompanije Filippo Berio rekao je da će vrlo vjerovatno na kraju propasti.

"Sljedećih mjeseci očekuje nas vrlo teška situacija. Ne pretjerujem ako kažem da je industrija maslinovog ulja u krizi. Iako su cijene jako visoke, niko se od toga ne bogati", rekao je Zanre, piše Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije