Finska i Litva na nogama, u Švedskoj tvrde bez tračka sumnje: ‘Bacio je oba oka i na Gotland‘

5
Radiosarajevo.ba
Finska i Litva na nogama, u Švedskoj tvrde bez tračka sumnje:  ‘Bacio je oba oka i na Gotland‘
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin

Nije dugo trebalo čekati na prve reakcije nakon što je ruski neovisni medij The Moscow Times u utorak, kako je pisao Jutarnji list, objavio da u nacrtu uredbe vlade Rusije stoji da su ruske vlasti jednostrano odlučile promijeniti morske granice s Litvom i Finskom u Baltičkom moru. na ovu su informaciju promptno reagirali i Vilnius i Helsinki.

Ministarstvo vanjskih poslova Litve, kako javlja litavska nacionalna radio-televizija LRT, taj potez naziva provokacijom.

U dokumentu koji je izradilo rusko ministarstvo obrane navodi se da Rusija dio akvatorija u istočnom dijelu Finskog zaljeva i područje u blizini gradova Baltijsk i Zelenogradsk u Kalinjingradskoj oblasti namjerava proglasiti svojim unutarnjim vodama.

Objavljeno upozorenje za građane: Evo gdje se u naredna 2 dana očekuju bujične i urbane poplave!

Objavljeno upozorenje za građane: Evo gdje se u naredna 2 dana očekuju bujične i urbane poplave!

Moskva je odlučila promijeniti geografske koordinate tačaka koje definiraju polazne linije od kojih se mjeri širina ruskog teritorijalnog mora i susjedne zone duž obale i otoka. Prema aneksu vladine rezolucije, Rusija namjerava revidirati područja duž Kuršske prevlake, rta Taran i Baltičke prevlake na granici s Litvom.

Rusko ministarstvo odbrane predlaže da se 40 godina star dekret sovjetskog Vijeća ministara koji regulira granice u Baltičkom moru proglasi djelomično "nevažećim", a dokument o reviziji granica predstavljen je gotovo u isto vrijeme kad je Rusija započela vježbe upotrebe taktičkog nuklearnog oružja u ponedjeljak.

Iz ministarstva vanjskih poslova Litve poručuju da se akcije Rusije smatraju namjernom, ciljanom i eskalirajućom provokacijom s ciljem zastrašivanja susjednih zemalja i njihovog stanovništva.

"Ovo je još jedan dokaz da je ruska agresivna i revizionistička politika prijetnja sigurnosti susjednih zemalja i Europe u cjelini", stoji u priopćenju objavljenom u srijedu ujutro.

Kako su naveli u ministarstvu, ruski diplomatski predstavnik bit će pozvan u srijedu, 22. maja, tokom dana kako bi pružio detaljnije objašnjenje za ovaj potez Kremlja, a odgovor Litve će, kako je rečeno, biti usklađen s partnerima.

"Još jedna ruska hibridna operacija je u toku, ovaj put pokušavajući proširiti strah, neizvjesnost i sumnju o njihovim namjerama u Baltičkom moru", rekao je u srijedu litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis.

"Ovo je očigledna eskalacija protiv NATO-a i Europske unije i na to se mora odgovoriti primjereno čvrstim odgovorom", dodao je.

Odmah u srijedu ujutro komentarom se oglasilo i finsko ministarstvo vanjskih poslova. Podsjetili su kako Konvencija UN-a o pravu mora sadrži odredbe o definiranju morskih zona obalnih država, uključujući njihovu reviziju te da pretpostavljaju kako će se Rusija, kao jedna od strana Konvencije, ponašati u skladu s tim.

"Treba imati na umu da je izazivanje konfuzije također hibridni utjecaj. Finska se neće dati zbuniti", objavila je finska šefica diplomacije Elina Valtonen na društvenoj mreži X.

Cure detalji noćnog sastanka u Moskvi: ‘Zabrinut je, uznemiren i uzrujan. Znate li šta mi je rekao?‘

Cure detalji noćnog sastanka u Moskvi: ‘Zabrinut je, uznemiren i uzrujan. Znate li šta mi je rekao?‘

Zanimljivo je da je paralelno s ovim informacijama u srijedu objavljen intervju vrhovnog zapovjednika švedskih oružanih snaga Micaela Bydena za njemačku medijsku mrežu RND, u kojem je govorio o ruskim namjerama na Baltičkom moru. On je ocijenio da ruski predsjednik Vladimir Putin možda teži dominaciji nad Baltičkim morem te da je ‘bacio oko‘ na švedski otok Gotland.

"Uvjeren sam da Putin s čak oba oka gleda na Gotland. Putinov cilj je steći kontrolu nad Baltičkim morem", rekao je Byden, ustvrdivši da "ko kontrolira Gotland, kontrolira cijelo Baltičko more", kako je prenio Kyiv Independent.

Gotland je najveći švedski otok, koji se nalazi se oko 330 kilometara sjeverno od ruske eksklave Kalinjingrad, sjedišta ruske Baltičke flote, te je strateški važan za obranu te regije. Kada bi Rusija preuzela kontrolu nad tim otokom, mogla bi zaprijetiti zemljama NATO-a s mora, kaže Byden.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije