EU poziva na ograničavanje uvoza ruske nafte i gasa: 'Strateški ih oslabiti'

1
Radiosarajevo.ba
EU poziva na ograničavanje uvoza ruske nafte i gasa: 'Strateški ih oslabiti'
Foto: Unian / Posljedice ruske invazije, veliki broj ukrajinskih izbjeglica

Europski parlament će pozvati na ograničenja na uvoz ruske nafte i gasa u EU na nivou cijele EU, jer poziva na još oštrije sankcije usmjerene na 'strateško slabljenje' ruske ekonomije i sposobnosti za vođenje rata, prenosi The Guardian.

O tekstu će se glasati nakon obraćanja europarlamentarcima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji će se, kako se očekuje, obratiti skupštini u Briselu putem video linka.

Zastupnici Evropskog parlamenta zalažu se za strože sankcije kao odgovor na ruske napade na civilna područja i infrastrukturu.

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

U rezoluciji koja će vjerovatno biti usvojena velikom većinom u srijedu, zastupnici Evropskog parlamenta također pozivaju EU da zatvori luke za ruske brodove i odbije pristup brodovima koji idu za Rusiju, s izuzetkom onih koji nose vitalne humanitarne zalihe. Takođe predlaže mere za "ograničavanje uvoza najvažnijih ruskih izvoznih dobara, uključujući naftu i gas", iako se ne poziva na zabranu.

Drugi zahtjevi uključuju zaustavljanje svih novih ulaganja EU u Rusiju, što je malo vjerovatno u stvarnosti, kao i definitivnu zabranu Sjevernog toka 2, mimo obustave procesa odobrenja koje je već obavila njemačka vlada.

Zastupnici Evropskog parlamenta također žele da se sve predložene sankcije Rusiji preslikaju na Bjelorusiju, koja je bila lansirna platforma za ruski napad.

Nakon što je ukrajinska vlada u ponedjeljak podnijela zahtjev za članstvo u EU, rezolucija poziva institucije EU da "rade na davanju statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini u sklopu procesa zasnovanog na zaslugama, uz nastavak integracije Ukrajine u jedinstveno tržište EU".

Takve riječi mogu izgledati irelevantne ili maštovite, budući da se ruski konvoj od 40 km približava Kijevu i civili ginu u teškom granatiranju, ali imaju za cilj da pošalju signal podrške. Pozivanje na "zasnovano na zaslugama", međutim, takođe drži pod kontrolom nade članstva. Grupa zemalja zapadnog Balkana je u redu za članstvo u EU već 8-17 godina, a visoki zvaničnici dugo su govorili da neće biti prečica u borbi protiv korupcije i reforme pravosuđa.

Neposredno, rezolucija EP poziva na "pomoć od više milijardi eura" Ukrajini, dok se navodi da Rusija snosi odgovornost za značajne gubitke i da bi od nje trebalo tražiti da nadoknadi Ukrajinu.

Evropski parlament gotovo da nema ovlasti da određuje vanjsku politiku EU, ali često vrši pritisak na donosioce odluka EU u glavnim gradovima da idu dalje i brže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije