Crna predviđanja za Putina: Rusija bi mogla bankrotirati prije nego što osvoji Ukrajinu

4
Radiosarajevo.ba
Crna predviđanja za Putina: Rusija bi mogla bankrotirati prije nego što osvoji Ukrajinu
Foto:EPA/Profimedia / Veliki problemi za Ruse

Rusija bi mogla bankrotirati prije nego što uspije osvojiti Ukrajinu. Finansijski problemi jednostavno napreduju brže od njene vojske. Same sankcije su još najmanji problem, jer dio njih još nije ni implementiran, a od onih koje jesu većina nije mogla vremenski imati nikakvog efekta.

Ono što je trenutno uništava su očekivanja. Ta očekivanja su, osim s koordiniranom izolacijom Rusije, povezana i s vojnom situacijom u Ukrajini, koja se ne razvija onako kako je Putin zamišljao.

Tečaj nacionalne valute je pao na više od 100 rubalja za jedan dolar, izgubivši trećinu vrijednosti od početka godine. 40% deviznih rezervi Centralne banke Rusije je zamrznuto, čime je ozbiljno ograničena njena sposobnost da se bori protiv kolapsa rublje.

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

To je prisililo da uvodi oštre politike, poput podizanja referentne kamatne stope s 9.5% na 20%, a ministarstvo finansija je propisalo izvoznim kompanijama da 80% svojih deviznih prihoda moraju automatski mijenjati za rublje.

Veliki dio finansijskog sistema Rusije je izbačen iz SWIFT-a, globalne mreže kojom komunicira većina financijskih institucija na svijetu. To ozbiljno otežava poslovanje i trebaju se tražiti alternativni, manje sigurni kanali, piše Index.

Moskovska berza krahirala, dionice ruskih kompanija po berzama EU i SAD-a bezvrijedne

Berza u Moskvi je ugašena već tri dana. Prije zatvaranja berzovni indeks je oštro pao zbog nagle rasprodaje. Zbog toga je donesena uredba kojom se strancima zabranjuje da prodaju dionice, što ionako ne mogu jer je berza zatvorena. Strani investitori su vlasnici od 15 do 20 biliona rubalja vrijednosti dionica u Rusiji, što je otprilike trećina tržišta.

Federacija europskih berzi vrijednosnih papira, organizacija koja okuplja sve u Europi (EU, UK, Švicarska i ostale države), oduzela je Moskovskoj berzi status člana promatrača. Odluka je donesena jednoglasno, a u izjavi se izražava duboka podrška narodu Ukrajine.

Moskovska berza se ne otvara već tri dana

Neke članice, poput Njemačke berze sa sjedištem u Frankfurtu, već su zabranile trgovanje dionicama ruskih kompanija i trgovanje investitorima iz Rusije. Osim europskih berzi i američke su zabranile trgovanje dionicama i drugim vrijednosnim papirima ruskih kompanija te investitorima iz Rusije

Gazprom, Sberbank, Rosneft... situacija je sa svakom kompanijom ista, bavile se naftom ili financijama. Sberbank je izgubio 99.99% vrijednosti i trenutna cijena dionice je 0.01 dolar, tj. jedan cent. U 2022. je banka ušla s cijenom dionice od 16 dolara, a još 28.02 je bila 1.06 dolara. Trenutno je trgovanje blokirano, pa se ipak ne mogu kupovati dionice najveće ruske banke za jedan cent.

Rusija prestala vraćati dugove, praktički je to bankrot

Rat u Ukrajini i sankcije uvedene Centralnoj banci Rusije, tj. zamrzavanje 40% deviznih rezervi, mogli bi dovesti do toga da Rusija ne može vraćati svoje dugove. To praktički znači državni bankrot. Rusija je ustvari već prestala vraćati neke dugove, čime je praktički u bankrotu.

Ukratko, radi se o očajničkom potezu kojim se pokušava zaustaviti obezvrjeđenje rublja, ali istodobno je Rusija praktički prestala vraćati svoje dugove, tj. bankrotirala je. Još vraća glavni dug tj. isplaćuje dospjeli dug po dospijeću obveznica ali ne plaća kuponske isplate. Ali CDS ugovori (credit default swap), kojima se investitori osiguravaju od bankrota, pokazuju da je vjerojatnost 56 % da će Rusija prestati vraćati i glavni dug, što je najveća razina od 2008.

Sankcije će osjetno smanjiti i BDP Rusije, čime se revidira ranije očekivanje kreditnih rejting agencija o rastu BDP-a Rusije od 1.6%.

Ruske banke i kompanije duguju gotovo 400 milijardi dolara u inozemstvu, no sve i da žele, ne mogu vraćati te dugove zbog zabrane Centralne banke Rusije. Prisiljene su ne vraćati dugove, što tehnički predstavlja bankrot.

Sankcije se iz dana u dan proširuju, a nove sankcije koje je najavila EU će ozbiljno oštetiti rusku privredu

Poduža je i lista kompanija koje su prestale poslovati na tržištu Rusije: Apple, Audi, AMD (čipovi), Amazon, Adobe, BMW, Bolt, Boeing, Chevrolet, Cadillac, Carlsberg, Coca-Cola, Danone, Disney, Dell, Ericsson, Ford, General Motors, Harley Davidson, Intel, Jaguar, Lenovo, Maersk, Mercedes, Netflix, Nike, Nestle, Porsche, Renault, Scania, Volvo, Volkswagen i mnoge druge.

Inflacija se već popela na 9.05% godišnje zaključno s 25.2.2022., a do tog datuma se ništa od navedenoga još nije ni počelo događati. Rusija kao država ne plaća kuponske isplate i time efektivno ne vraća inozemni dug. Tehnički je to već bankrot. Ruskim bankama i kompanijama je zabranjeno vraćati inozemni dug, pa su tehnički i one u bankrotu. Povratak na tržište u takvim okolnostima će biti iznimno težak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije