Bijes u Pekingu nakon objave NATO-a: 'To je mentalitet Hladnog rata, ne prihvatamo ove optužbe'

2
Radiosarajevo.ba
Bijes u Pekingu nakon objave NATO-a: 'To je mentalitet Hladnog rata, ne prihvatamo ove optužbe'
Foto: EPA - EFE / Joe Biden

Kina je u četvrtak, 11. jula, kritizirala planiranu deklaraciju sa samita NATO-a u Washingtonu u kojem je se opisuje kao odlučujućeg pokretača ruskih ratnih napora u Ukrajini, utvrdivši da je deklaracija pristrana i 'sije razdor'.

Peking predstavlja sistemske izazove Europi i sigurnosti, navodi se u nacrtu deklaracije s NATO summita. Kina je pozvana da prekine "svu materijalnu i političku potporu" ruskim ratnim naporima kao što je opskrba materijalima dvostruke namjene, što su resursi koji se mogu koristiti i u civilne i u vojne svrhe, objavio je BBC.

"U vezi s ukrajinskom krizom, NATO povećava odgovornost Kine. To nema smisla i dolazi sa zlonamjernom namjerom", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian na redovnom brifingu za novinare. "Tražimo od NATO-a da razmisli o temeljnom uzroku krize i onome što je učinio te poduzme konkretne korake za deeskalaciju umjesto prebacivanja krivnje", dodao je Lin.

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

'Ne prihvatamo'

Njegovi su komentari uslijedili nakon primjedbi glasnogovornika kineske misije pri Europskoj uniji, koji je nešto ranije planiranu NATO deklaraciju opisao kao "punu hladnoratovskog mentaliteta i ratoborne retorike, a sadržaj vezan uz Kinu pun provokacija, laži, huškanja i klevetanja".

"Kinesko temeljno stajalište po pitanju Ukrajine je promicanje mirovnih pregovora i političkog rješenja, što je široko priznato i cijenjeno od strane međunarodne zajednice", rekao je glasnogovornik.

Peking je prije više od godinu dana iznio dokument u 12 tačaka koji je iznio opća načela za okončanje rata, ali nije ulazio u detalje. U to vrijeme naišla je na mlak prijem i u Rusiji i u Ukrajini. Sa svoje strane, Kina je u više navrata napadala kritike NATO-a i upozoravala na njegovo širenje u azijsko-pacifičku regiju, rekavši da to remeti prosperitet i stabilnost regije, navodi Reuters.

Lideri Japana, Južne Koreje, Novog Zelanda i Australije, koji sudjeluju u NATO-u, uspostavili su jače veze sa sigurnosnim savezom usred sve veće zabrinutosti zbog kineske agresije u Južnom kineskom moru.

Kina nikad neće prihvatiti "neutemeljene optužbe" iznesene protiv nje na summitu NATO-a u Washingtonu, rekao je ministar vanjskih poslova Wang Yi svom nizozemskom kolegi u telefonskom razgovoru, saopćilo je u četvrtak njegovo ministarstvo.

Čelnici NATO-a izrazili zabrinutost zbog približavanja Rusije i Kine

Čelnici NATO-a izrazili zabrinutost zbog približavanja Rusije i Kine

Wang je rekao da je Kina voljna održavati kontakt s NATO-om na "ravnopravnoj osnovi" i provoditi razmjene na temelju uzajamnog poštovanja, tražeći od vojnog saveza da se ne miješa u njezine unutarnje stvari niti dovodi u pitanje njezine interese.

Optužbe Zapada

Rekao je da Kina i zemlje NATO-a imaju različite političke sustave i vrijednosti, ali to ne bi trebao biti razlog da NATO "potiče sukob s Kinom".

"Pravi način je ojačati dijalog, poboljšati razumijevanje, izgraditi osnovno međusobno povjerenje i izbjeći strateške pogrešne procjene", rekao je Wang u telefonskom razgovoru u četvrtak.

Zapadne države su ranije optuživale Peking da Moskvi prenosi tehnologiju bespilotnih letjelica i projektila te satelitske snimke. SAD procjenjuje da oko 70 posto alatnih strojeva i 90 posto mikroelektronike koju Rusija uvozi sada dolazi iz Kine, piše Jutarnji.

Peking je također optužen za provođenje "zlonamjernih kibernetičkih i hibridnih aktivnosti, uključujući dezinformacije" o državama NATO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije