Afrika strahuje od nedostatka vakcina protiv COVID-19

0
Anadolija
Afrika strahuje od nedostatka vakcina protiv COVID-19
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Dok se svijet bori protiv pandemije COVID-19, kreatori politika i zdravstveni stručnjaci u Africi pozivaju na jednakost i pravičnost u raspodjeli vakcina kako bi osigurali da kontinent ne zaostane u globalnoj borbi protiv koronavirusa.

Predsjednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa, koji je i predsjedavajući Afričke unije, objavio je 14. januara da je unija osigurala privremenih 270 miliona doza vakcina protiv COVID-19 u ime država članica. To je učinjeno kroz obavezujuću nabavku do dvije milijarde dolara za proizvođače.

Prioritet bi imale starije osobe, hronični bolesnici, zdravstveni radnici, socijalni radnici i oni iz bezbjednosnih službi.

Međutim, s populacijom od oko 1,3 milijarde koja se suočava s nepravednom raspodjelom vakcina, pojačava se zabrinutost da bi afrički cilj vakcinacije većine stanovništva, kako bi se postigao kolektivni imunitet, mogao biti izbačen iz kolosijeka.

"Dobiti dovoljno vakcina u Africi je izazov jer većina kompanija koje proizvode vakcine imaju sjedišta u bogatim zemljama, ali treba uložiti napore kako bi se osiguralo da Afrika ne zaostane u globalnoj borbi protiv COVID-19", rekla je za AA Tharcisse Mpunga, ministrica za primarnu zdravstvenu zaštitu Ruande i nastavila:

"COVID-19 utiče na cijelu svjetsku populaciju. Nema razloga za distribuciju vakcina u Evropi, SAD-u, Kanadi, a ne u Africi. Ovaj kontinent takođe treba privredni oporavak, da se učenici vrate u škole i prije svega da zaustavimo smrtne slučajeve."

Prema Johnu Nkengasongu, direktoru Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (Africa CDC), cilj kontinenta je osigurati brzo uvođenje programa vakcinacije.

Najveća prepreka u Africi je financiranje vakcina i logistika. Troškovi vakcinacije 60 posto afričkog stanovništva iznosiće između 10 i 15 milijardi dolara, podaci su zdravstvene agencije Afričke unije.

“Kontinentu je potrebno oko 1,5 milijardi doza da bi mogao obezbjediti obje doze“, rekao je Nicaise Ndembi, viši savjetnik za nauku u afričkom CDC.

Podvlačeći da je Afrika osigurala 36 posto svojih potreba, Ndembi je rekao da 25 posto potrebnog ukupnog iznosa dolazi iz globalne inicijative COVAX, a 11 posto iz posebnog programa Afričke unije.

Nekoliko afričkih zemalja je 190 onih koje su u COVAX mehanizmu, međunarodnoj inicijativi koja okuplja vlade i proizvođače kako bi se osigurao pravedan pristup vakcinama protiv koronavirusa.

U COVAX-u se nadaju se da će do kraja godine isporučiti najmanje dvije milijarde doza vakcina, uključujući 1,3 milijarde doza za 92 zemlje s nižim prihodima.

Većina afričkih zemalja odabrala je vakcine koje ne treba čuvati na ultra hladnim temperaturama, kao što su vakcine kompanije AstraZeneca.

Vakcine će se isporučivati putem platforme Africa Medical Supplies.

Broj potvrđenih slučajeva COVID-19 na afričkom kontinentu do 27. januara dostigao je 3,5 miliona, a broj smrtnih slučajeva je bio 86.898, podaci su afričkog CDC-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije