111. dan invazije: Ukrajinci tvrde da Severodonjeck još nije blokiran

0
Radiosarajevo.ba
111. dan invazije: Ukrajinci tvrde da Severodonjeck još nije blokiran
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Danas je 111. dan ruske invazije na Ukrajinu. Pratimo dešavanja, nove informacije objavljujemo iz minute u minutu.

22.50

Ukrajina je dobila samo 10 posto oružja koje je obećao Zapad, kaže zamjenica ukrajinskog ministra odbrane.

"Koliko god se Ukrajina trudila, koliko god naša vojska bila profesionalna, bez pomoći zapadnih partnera nećemo moći pobijediti u ovom ratu", kaže Anna Maljar.

19.45

Rusija je zabranila ulazak u zemlju za 29 članova britanskih medija, uključujući pet novinara Guardiana, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Moskva je saopćila da je njihov potez odgovor na zapadne sankcije i širenje lažnih informacija o Rusiji.

Smatraju da su akcije britanske vlade usmjerene protiv Rusije.

19.10

Američki ministar odbrane Lloyd Austin osudio je imperijalističke ambicije ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Ruska invazija je ono što se događa kada velike sile odluče da su njihovi imperijalni apetiti važniji od prava njihovih miroljubivih susjeda", napisao je na Twitteru i dodao:

"I to je slika mogućeg svijeta haosa i nemira u kojem niko od nas ne bi želio živjeti."

18.10

Ruska invazija na Ukrajinu utjecala je i na promjenu ruta krijumčarenja ilegalnih droga u Europu, upozorila je u utorak agencija EU-a za droge.

Direktor Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) Alexis Goosdeel rekao je da rat već ima "direktan utjecaj" na jednu od ruta trgovine heroinom iz Afganistana koja je prolazila kroz Ukrajinu i kroz ostale susjedne zemlje.

"Trgovci drogom sada više nemaju interes da nastave koristiti ovu rutu", rekao je na online konferenciji za novinare, dodavši da već postoje znakovi povećane trgovine na granicama između Turske i Bugarske te Turske i Grčke.

17.40

Turska je spremna blokirati članstvo Švedske i Finske u NATO-u na više od godinu dana ako te dvije zemlje ne daju garancije da će se pozabaviti kurdskim skupinama.

Riječ je o skupinama koje Turska smatra terorističkim organizacijama.

17.10

Rusija tvrdi da je Ukrajina napala grad na području Rusije.

Kako je kazao lokalni guverner, u granatiranju je povrijeđeno šest osoba.

Rusi tvrde da je napadnut grad Klintsi koji se nalazi 50-ak kilometara od ukrajinske granice, u regiji Brijansk.

Aleksander Bogomaz, ruski guverner regije, kaže da su svi povrijeđeni u bolnici te da su stabilno.

Informacije nisu neovisno potvrđene.

16.00

Izgleda da je britanska vlada odlučila ne pregovarati direktno s Rusijom kako bi pokušala osloboditi Aidena Aslina i Shauna Pinnera od smrtne presude.

Kremlj kaže da britanske diplomate nisu bili u kontaktu s Moskvom i da ruski ambasador u Londonu nije pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova, piše BBC.

15.30

Rusija je poručila ukrajinskim vojnicima koji se skrivaju u hemijskoj tvornici Azot u Severodonjecku da sutra ujutro po moskovskom vremenu polože oružje, nakon što je ranije najavila da će dati borcima priliku da se predaju.

Borcima je rečeno da "prestanu s besmislenim otporom i polože oružje", rekao je Mihail Mizincev, šef ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom, citirala je novinska agencija Interfax.

14:50

Ruska vojska je saopćila kako će u srijedu uspostaviti humanitarni koridor za evakuaciju civila zarobljenih u hemijskoj tvornici Azot u opkoljenom ukrajinskom gradu Severodonjecku.

"Vođene načelima čovječnosti, ruske oružane snage i formacije Luganske Narodne Republike spremne su organizirati humanitarnu operaciju evakuacije civila koji će biti prevezeni u separatističku regiju Lugansk", saopćilo je danas rusko ministarstvo odbrane, a prenosi BBC.

Ministarstvo je također navelo da ukrajinskim borcima koji su se sklonili u Azotu sutra nudi mogućnost predaje. Dodalo je da je Ukrajina zatražila od Rusije da uspostavi koridor za evakuaciju kako bi pomogla civilima da napuste tvornicu, "sada kada su ruske snage uništile sve mostove koji povezuju Severodonjeck s teritorijem pod kontrolom Ukrajine".

14:19

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon kazala je da će se vanjska politika Slovenije vezano za ukrajinsku krizu koncentrirati na humanitarnu pomoć, reagirajući na zadnje domaće polemike o tome treba li u EU djelovati aktivno na naoružavanju napadnute zemlje ili je "prisiliti" na mir s Rusijom.

"Naš zajednički cilj i dalje ostaje traženje mogućnosti da Rusiju dovedemo natrag za pregovarački stol. Slovenska vanjska politika trebala bi se koncentrirati na humanitarnu i razvojnu pomoć", kazala je Fajon.

Novi slovenski premijer izjavio je u ponedjeljak da će se pozicija prema ratu u Ukrajini usuglasiti uskoro nakon rasprave na parlamentarnom odboru za vanjsku politiku jer on o tome ne odlučuje sam, a želi s jedinstvenim stajalištem o tome zastupati Sloveniju na predstojećem summitu EU-a u Bruxellesu krajem mjeseca.

14:14

Ukrajina je nakon razmjene s Rusijom dobila tijela 64 vojnika.

Razmjena tijela boraca koji su branili čeličanu Azovstal u Mariupolju obavljena je u Zaporižji, na jugoistoku Ukrajine.

Vlasti navode da će za identifikaciju ostataka možda biti potrebno nekoliko mjeseci. Ranije ovog mjeseca Rusija i Ukrajina razmijenile su oko 160 tijela ubijenih vojnika, piše BBC.

14:12

Ruski vojnici još uvijek nisu blokirali Severodonjeck iako kontroliraju oko 80 posto grada, rekao je guverner Luhanska Serhij Hajdaj.

Dodao je da su ruske trupe uništile sva tri mosta koja vode iz grada, ali da još uvijek postoji prilika za evakuaciju ranjenih i lokalnog stanovništva, piše Sky News.

Hajdaj je kazao da se više od 500 civila skriva u hemijskoj tvornici Azot, koja je također pod nemilosrdnim napadima.

 

13:09

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na slanje više dalekometnog oružja kako bi se mogao suprotstaviti ruskim trupama.

"Imamo dovoljno ostalog oružja. Ali, nemamo dovoljno onog koje stvarno može pogoditi udaljene ruske mete, a koje nam je potrebno kako bismo parirali ruskoj vojnoj opremi", rekao je Zelenski novinarima, a prenosi BBC.

Ranije ovog mjeseca, Velika Britanija je potvrdila da šalje rakete dugog dometa u Ukrajinu prvi put od početka ruske invazije.

11:26

Ljudmila Lovk, kojoj je usljed ruskih bombardovanja srušena kuća na imanju u selu Zahalci u Kijevskoj oblasti, u Ukrajini, već nekoliko sedmica ne napušta ruševine.

Selo Zahalci od početka ruske invazije jedno je od mjesta koja su pretrpjela najveća razaranja u ratu.

Lovk (67) nastoji sama ukloniti ruševine kuće potpuno uništene u ruskim zračnim napadima. Za Anadolu Agency (AA) govorila je o preživljenom i napadima na selo koji su počeli 26. februara.

Ukrajinka Ljudmila ne napušta ruševine kuće uništene u ruskim napadima - undefined

Foto: Anadolija: Ukrajinka Ljudmila ne napušta ruševine kuće uništene u ruskim napadima

Kazala je kako se prije rata bavila poljoprivredom i uzgojem životinja, a da je sada sve uništeno.

Ostala je bez kuće, ali i drugih dijelova imanja.

Početkom rata sa suprugom se sakrila u sklonište u blizini kuće. Dodala je kako su ruski avioni, za koje pretpostavljaju da su doletjeli iz pravca Bjelorusije, izveli napade na tom području.

Tvrdi da su imali mogućnost čak vidjeti i pilote s obzirom na to da su avioni nisko letjeli.

"U šumi, ovdje u blizini je pogođen ratni avion. Vjerovatno su ga oborili naši odbrambeni sistemi", kazala je Lovk.

Dodala je kako je nekoliko dana na početku rata provela u skloništu sa suprugom.

"Od 26. februara do 11. marta smo bili tamo. Napolje smo izlazili samo kada bi napadi prestali", kazala je Lovk.

Dodala je kako su se nakon aviona na to područje uputili i ratni helikopteri.

"Kasnije su sukobi nastavljeni upotrebom sistema za granatiranje", rekla je Lovk.

Dodala je kako intenziviranjem sukoba sredinom marta nije bilo moguće ostati u selu, pa su 11. marta kroz šumu hodali do sigurne zone, a nakon toga vozilom napustili do područje.

Privremeno su izbjegli u Slovačku.

Ukrajinka Ljudmila ne napušta ruševine kuće uništene u ruskim napadima - undefined

Foto: Anadolija: Ukrajinka Ljudmila ne napušta ruševine kuće uništene u ruskim napadima

"Sin tamo živi. Prešli smo put od 1.500 kilometara. Vratili smo se prije mjesec", kazala je Lovk.

S obzirom na to da su ostali bez kuće, privremeno borave u domu kćerke koja živi u blizini. Svaki dan dolazi do ruševina i razmišlja o danima prije rata.

"Ovamo sam došla uprkos svemu. Bavim se poljoprivredom u bašti ispred kuće", kazala je Lovk. Istakla je kako nije moguće obnoviti potpuno uništenu kuću, ali da će nastojati obnoviti infastrukturu ispred doma.

Već nekoliko sedmica ne napušta ruševine, a sanja o gradnji objekta u kojem će se moći smjestiti prije zime.

10:42

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da će učiniti "sve što je moguće" kako bi se oslobodila dvojica Britanaca koje su ruski separatisti u Ukrajini osudili na smrt.

10:41

Papa Franjo jutros je komentirao rat u Ukrajini, koji traje već duže od 100 dana, pri čemu ništa ne ukazuje da bi uskoro mogao završiti.

Rekao je da su izvještaji o ruskom korištenju plaćenika u Ukrajini "monstruozni", dodavši da je konflikt "možda na neki način isprovociran ili nije spriječen". Ruske trupe u Ukrajini opisao je kao "divlje i okrutne" pa dodao kako se "Ukrajinci bore za opstanak".

Papa je također odbio napraviti razliku između "dobra i zla" u ratu u Ukrajini, javlja italijanska La Stampa.

Na pitanje podržava li ruskog predsjednika Vladimira Putina, papa je odgovorio: "Ne, ne podržavam, ali se protivim svođenju kompleksnosti na razliku između dobra i zla."

Papa Franjo je dodao kako se nada da će u septembru u Kazahstanu susresti patrijarha Kirila, čelnika Ruske pravoslavne crkve.

 

10:40

Broj obradivih polja u Ukrajini od početka ruske invazije smanjio se za četvrtinu, rekao je novinarima u Kijevu zamjenik ministra poljoprivrede zemlje Taras Visocki.

Visocki je predvidio da će žetva biti dovoljna za domaće potrebe, pogotovo jer su te potrebe smanjene otkako su mnogi pobjegli od rata u Ukrajini.

Ne samo da borba utječe na poljoprivredu u zemlji, nego utječe i ruska blokada izvoza, što dovodi do smanjene sjetve usjeva namijenjenih izvozu, rekao je Visocki. Po njemu se poljoprivrednici okreću manje zahtjevnim usjevima kao što je soja. Površine za uzgoj soje ostale su gotovo nepromijenjene uprkos ratu.

Ali, primjerice, uzgoj kukuruza pao je s 5.5 miliona hektara 2021. na 4.6 miliona hektara sada, rekao je. Nije dao informacije o pšenici, čija proizvodnja ima značajan međunarodni utjecaj budući da je Ukrajina veliki izvoznik pšenice.

08:35

Prema posljednjim informacijama koje je jutros objavio Reuters, Rusi su odsjekli sve rute iz Sjeverodonecka.

Naime, Rusi su srušili i posljednji most preko rijeke Sjeverni Donec koji je grad spajao s područjem koje je pod ukrajinskom kontrolom.

Ruske trupe pojačale su stisak u istočnom ukrajinskom gradu Sjeverodonecku čime se prekidaju posljednje humanitarne i rute za evakuaciju građana, objavio je u ponedjeljak ukrajinski dužnosnik.

Scenarij je to koji podsjeća na ruski napad na Mariupolj prošlog mjeseca.

Guverner regije Luhansk, kojoj pripada Sjeverodoneck, Sergej Gaidai, objavio je na društvenim mrežama da ruska vojska nemilice bombardira grad uslijed čega su uništeni svi mostovi koji vode iz grada.

08:05

Ukrajinska vojska objavila je fotografiju laneta čiju majku je, tvrde, ubila ruska mina.

Iscrpljenom lanetu su pomoć pružili doktori ukrajinske Teritorijalne odbrane, objavilo je ukrajinsko Ministarstvo obrane.

Lane je primjećeno i spašeno dok su pripadnici Teritorijalne odbrane patrolirali u šumi u oblasti Herson.

 

07:28

Portal Politico citira više neimenovanih dužnosnika koji tvrde da će Europska komisija preporučiti da se Ukrajini da službeni status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u subotu je rekla da će mišljenje EU o ukrajinskom zahtjevu biti objavljeno do kraja sedmoice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije