Z. Bećirović: Hrvatski obavještajci agresivni, a Slovenija ranjiva

Radiosarajevo.ba
Z. Bećirović: Hrvatski obavještajci agresivni, a Slovenija ranjiva
FOTO: Facebook / Zijad Bećirović

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana  doc. dr. Zijad Bećirović komentirao je za Radiosarajevo.ba špijunsku aferu koja potresa Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju, a nakon otkrivanja obavještajnog prodora Hrvatske u obje zemlje.

Piše: Faruk Vele

"Mi smo na Međunarodnom institutu za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) još prije nekoliko godina upozoravali da je došlo do upada u sigurnosno-obavještajni i ekonomski sistem Slovenije od strane pojedinih susjeda, pri tome misleći i na Hrvatsku. Slovenija je neoprezno dovodila poprilično sumnjive tipove iz susjednih država da obnašaju visoke pozicije u državnim institucijama, koje su menadžirale vlasničke dijelove slovenske države u firmama ili su bili članovi uprava banaka, prisilni upravitelji. Čak su doveli navodnog bankarskog eksperta iz Austrije, za kojeg se na kraju ispostavilo da ima samo završenu osnovnu školu. A taj Austrijanac je donosio brojne ključne odluke o sudbini slovenskih banaka i dugovanja/potraživanja", govori Bećirović.

Kasnije se, veli, pokazalo da su njihova upozorenja bila opravdana i da je slovenski sigurnosno-obavještajni sistem ranjiv.

"Hrvatski sigurnosno-obavještajni sustav vodi se time, da mora opravdati djelovanje svojih političkih struktura, odnosno pronaći opravdanje za sve ono što rade. Zbog toga su, između ostalo, poprilično agresivni", objašnjava naš sagvornik.

Slovenija, kaže Bećirović, mora reformirati svoj sigurnosno-obavještajni sustav.

"Stanje u Slovenskoj obavještajnoj agenciji (SOVA) je takvo da su posljednje dvije godine više bili u štrajku nego što su radili. Situacija u policiji nije zadovoljavajuća. Tadašnji premijer Miro Cerar umjesto rasipničkog trošenja novca u bodljikavu žicu prema Hrvatskoj, da bi se navodno zaštitio od migranata/izbjeglica bilo bi svrsishodnije da je taj novac uložio u sigurnosno-obavještajni sistem, jer bi mu se ta investicija višestruko pozitivno vratila, a građani bi bili sigurniji", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije