Zaboravljeni nakon potresa: Obitelj iz Gline već četvrti dan živi na otvorenom

4
Radiosarajevo.ba
Zaboravljeni nakon potresa: Obitelj iz Gline već četvrti dan živi na otvorenom
Foto: Net.hr / Obitelj Jurković treba pomoć

Tri dana i tri noći, po hladnoći, kiši, obitelj Predraga Jurkovića iz Hrvatske ulice u Glini živjela je doslovno na otvorenom, uz improvizirano ognjište, uz urušeni zid kuće za koju je i bez ikakvog pregleda jasno da nije više na život, da je sada tek iznimno opasna nakupina cigli.

U petak popodne građani Gline koji su manje stradali pomogli su obitelji Jurković da se smjesti pod šator na igralištu, opskrbili ih i s nešto više drva za ogrjev – na još uvijek otvorenom ognjištu.

Četvoro djece, zabundano u jakne i pulovere, majka i otac na rubu snaga, a pomoći – još uvijek nema.

Iako su i oni i susjedi koji su im priskočili u pomoć pokušavali kontaktirati službe, do Jurkovića još niko nije došao službeno, piše Net.hr.

Kontakt za pomoć obitelji Jurković:
Predrag Jurković: 091 945 8178
Adresa: Hrvatska ulica 22, Glina

U posljednjoj objavi gradonačelnika Stjepana Kostanjevića, staroj tri dana, kada je najavio da obilaze sva pogođena područja, a u Glinu se radi od više do 35 naselja – rečeno je da su zbrinuti „svi koji nemaju krov nad glavom“, no sami Glinjani govore da to nije tačno. Da je i prije tri dana, a i danas – još mnogo onih koji nemaju rješenje, koji ne spavaju u barem donekle ljudskim uvjetima.

Uprava Grada Gline je i službeno objavila da je zbog oštećenja zgrade preselila u zgradu vrtića, te da moli građane da ne dolaze uživo prijavljivati štetu, da se ne stvaraju gužve. Na web stranici Grada je objavljena i aplikacija za prijavu štete, no ni obitelj Jurković, niti mnogi drugi nisu u mogućnosti ispuniti aplikaciju – jer nemaju pristup internetu, a na telefone koji su objavljeni za prijavu štete, satima se ne javlja niko. Oni koji prime poziv pak ne mogu odgovoriti ništa konkretnije, kada bi se pomoć mogla očekivati.

Ima već i konkretnih sumnji da su kamp kućice i kontejneri dodijeljeni i nekim građanima „s vezom“, onima kojima objekti nisu toliko ruševni, a da nekim građanima, kojima su razorene kuće – kontejneri još uvijek ne dolaze, niti ima ikakvih naznaka kada bi mogli doći.

Na Facebook objavi Grada Gline, u kojoj su navedeni brojevi za prijavu štete, ili za potrebe za kontejner već se redaju i komentari očajnih građana. Jedan im zahvaljuje što su broj objavili „već“ za tri dana, te apelira da bi bilo dobro da se na brojeve neko i javlja. Tu su i konkretne objave s imenima osoba kojima bi se trebalo dodijeliti kontejnere.

Niko u ovom trenutku u Glini ne zna kolika je tačno potreba za kamp kućicama i kontejnerima, niti po kojim kriterijima se dodjeljuju. „Očekujemo da se jasno objave kriteriji po kojim se dodjeljuju kontejneri, jer ovim jadnim ljudima ne trebaju prevare i u ovim teškim trenucima.“, kaže sagovornik Net.hr-a, građanin Gline koji smatra da se gradska uprava Gline nije snašla ni u ovom slučaju.

Po svemu sudeći, lokalna vlast u Glini, u gradiću i okolnim mjestima, ni četvrti dan nakon potresa ne uspijeva evidentirati sve pogođene, niti uvesti red u dodjelu pomoći. Zamjenica gradonačelnika, Branka Bakšić Mitić, ustrajno radi na terenu, u naseljima u okolici Gline i iz dana u dan daje vrlo konkretne podatke gdje i kako pomoći, no – centrala, predvođena gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem, ne uspijeva uspostaviti standarde niti riješiti ni najteže slučajeve u samom gradu.

Predragu Jurkoviću, njegovoj supruzi i četvoro djece, prijeti i četvrta noć na otvorenom, sada doduše pod šatorom – ali ni to ne može biti ljudski smještaj na hladnoći i kiši.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije