Vatrogasac nakon požara u Osijeku otkrio zašto su gasili požar bez maski: 'Imat ćemo posljedice'

0
Radiosarajevo.ba
Vatrogasac nakon požara u Osijeku otkrio zašto su gasili požar bez maski: 'Imat ćemo posljedice'
Foto: Printscreen / Facebook / Požar u Osijeku

Profesionalni vatrogasac iz Našica koji je pri gašenju požara u firmi Drava International upao u šaht s vrelom plastikom i pritom na 50 posto tijela zadobio opekotine opasne po život, premješten je na Zavod za opekline Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Stanje mu je stabilno i nalazi se van životne opasnosti. On je jedini teško povrijeđeni vatrogasac u nezapamćenom osječkom požaru. Još su dvojica njegovih kolega pretrpjela lakše povrede.

Od oko 200 vatrogasaca koji su se nadljudskim naporima borili sa stihijom, pri čemu su protiv sebe, osim vatre, imali i dodatnog neprijatelja u otopljenoj plastici po kojoj su morali hodati pri gašenju požara i koja im je uveliko otežavala kretanje te predstavljala opasnost, samo su dvojica vatrogasaca na kraju u KBC-u Osijek morala primiti manju dozu kisika.

Bosna i Hercegovina je osvojila EHF: Apsolutna dominacija u finalu

Bosna i Hercegovina je osvojila EHF: Apsolutna dominacija u finalu

To je pravo čudo ako se zna da su satima bili izloženi toksičnom dimu koji su morali udisati jer nisu mogli koristiti izolacijsku zaštitnu opremu, odnosno profesionalne maske i opremu za disanje.

Mnoge je građane začudilo kad su vidjeli da su hrabri i požrtvovni vatrogasci u gustom dimu bez maski, ali objašnjenje za to krije se djelomično u tehničko-operativnim razlozima, a djelomično i u nedovoljnom broju takve opreme.

Drama u Ilijašu: Gorjela kuća, jedna osoba teško povrijeđena

Drama u Ilijašu: Gorjela kuća, jedna osoba teško povrijeđena

Tehničko-operativni razlozi polaze od činjenice da je to bio nesvakidašnji požar golemog intenziteta. Vatrogasnim rječnikom, bila je to situacija u kojoj vas požar prestiže i jednostavno se nema vremena organizirati korištenje izolacijske opreme u tehničko-operativnom smislu. Kad su prvi vatrogasci stigli na mjesto događaja, vatra je već bila izuzetno razvijena na širokom prostoru, uz golemu temperaturu i prijetila je da će zahvatiti objekt.

"Naravno da bismo trebali koristiti izolacijske materijale, ali ovako brzo širenje požara ne dopušta reakciju u tom smjeru. Mi smo to mogli i ograditi, skloniti se na sigurnu udaljenost i čekati da požar učini svoje, ali ušli smo unutra. Vatrogasci su ugrozili zdravlje, a posljedice ćemo vidjeti kasnije, no to je posao vatrogasca.

Kad su neki normalni uslovi, kad gori kuća, koristimo izolacijske aparate, ali u ovoj količini i uz ovoliki broj ljudi to je neizvodivo", rekao je Goran Ivković, komandant JVP-a Osijek. Činjenica je također da niti jedna grupa u Hrvatskoj nema dostatnu količinu takve opreme za sve vatrogasce.

"Mora se znati da vatrogasci pod tom opremom mogu biti maksimalno 10 do 15 minuta i onda mora ići zamjena. Koristili smo mogućnost promjena smjera vjetra, ali činjenica je da smo dijelom bili izloženi štetnim tvarima i sigurno će biti posljedica po zdravlje",rekao je Ivković, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije