U Srbiji građani glasaju na referendumu za promjenu Ustava

0
AA
U Srbiji građani glasaju na referendumu za promjenu Ustava
Anadolija / Glasanje / Ilustracija

Glasačka mjesta u Srbiji na kojima se danas građani izjašnjavaju o predloženim amandmanima Ustava iz oblasti pravosuđa otvorena su jutros u sedam sati, a zatvorit će se u 20 sati.

Prema najavama srbijanskih vlasti amandmani predlažu rješenja koja će poboljšati nezavisnost i efikasnost sudske vlasti.

Do sada je Skupština Srbije birala sudije u prvi probni mandat od tri godine, a ukoliko se amandmani usvoje na današnjem referendumu, tu nadležnost bi preuzeo Visoki savjet sudstva (VSS), čiji će sastav biti promijenjen.

SAD će odvojeno glasati o pomoći Ukrajini i Izraelu, Trumpovi republikanci prijete

SAD će odvojeno glasati o pomoći Ukrajini i Izraelu, Trumpovi republikanci prijete

Visoki savjet sudstva je tijelo čija je svrha da obezbijedi nezavisnost i samostalnost sudija i sudova.

Pored šest sudija i predsednika VSS-a, najvišeg sudskog organa u Srbiji, članovi VSS-a bit će i četvoro istaknutih pravnika koji imaju više od 10 godina iskustva u pravnim poslovima, a koje će birati Skupština.

Sudije bi, ukoliko se usvoji predloženo rješenje, bile birane na stalnu funkciju.

Po rješenjima Ustava iz 2006. ministar pravde i predsjednik Odbora za pravosuđe Skupštine su članovi VSS-a.

Stranke na vlasti pozivaju građane da glasaju za promjene Ustava čime bi, prema njihovom objašnjenju, bio nastavljen proces reformi pravosuđa u skladu sa standardima Evropske unije.

Vanparlamentarna opozicija ili bojkotuje referendum ili poziva građane da izađu i glasaju protiv predloga koji bi, prema njihovoj oceni, pojačao uticaj politike na pravosuđe.

Republička izborna komisija je na sednici, koja je održana 14. januara 2022. godine, donela odluku o utvrđivanju i objavljivanju konačnog broja glasača u Republici Srbiji. Konačan broj glasača u Republici Srbiji, za sve jedinice lokalne samouprave i na svim mestima, na dan 13. januar 2022. godine, je 6.510.323.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije