U Makedoniji se održavaju prijevremeni parlamentarni izbori

AA
U Makedoniji se održavaju prijevremeni parlamentarni izbori
Građani Makedonije s pravom glasa jutros od sedam sati izlaze na birališta na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Građani Makedonije s pravom glasa jutros od sedam sati izlaze na birališta na prijevremenim parlamentarnim izborima, javlja reporter Anadolu Agency (AA) iz Skoplja.

Izbori se održavaju dvije godine prije planiranog roka, u skladu sa sporazumom o okončanju političke krize koju su prethodnih mjeseci obilježile međusobne optužbe dvije glavne političke stranke konzervativne VMRO-DPMNE i opozicionog ljevičarskog SDMS.

Predstavnici koalicija i stranaka u Makedoniji potpisali su 20. novembra Kodeks kojim se obavezuju na fer i demokratski izborni proces.
Tokom predizborne kampanje dominirala je tema afere sa masovnim prisluškivanjem. Opozicija je optuživala lidera vladajuće VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog i njegove najbliže saradnike za pljačku, korupciju i kriminal, prijeteći da će, poslije izbora završiti u zatvoru i morati da vrate novac koji su, kako tvrdi opozicija, ukrali od građana. Gruevski i njegova partija tvrde da opozicija na čelu sa liderom SDSM-a Zoranom Zaevom montiranom aferom prisluškivanja želi doći na vlast i da je zbog toga, kako kažu, vještački izazvala krizu kojom destabilizuju Makedoniju.

Također, veliku pažnju javnosti tokom predizborne kampanje je privukla i izjava Zaeva da albanski bude zvanični jezik na teritoriji cijele države. Gruevski je kritikovao takvu ideju, tvrdeći da bi dvojezičnost i federalizacija Makedonije mogli dovesti i do raspada države. Inače, prema Ustavu Makedonije, u sredinama gdje Albanci čine više od 20 posto stanovnika, službeni jezik je i albanski. Ipak, partijski programi su tokom kampanje manje-više ostali u sjenci međusobnog obračuna lidera dvije najveće partije u vezi sa prisluškivanjem.

Pravo glasa na ovim izborima u Makedoniji imaju 1.784.524 građanina, dok 20.591 ima stalno prebivalište van zemlje.

Inače, izbori u Makedoniji su ove godine dva puta odlagani, u aprilu i junu, jer su opozicija i međunarodna zajednica smatrali da u zemlji još ne postoje potrebni uslovi za održavanje fer i poštenih izbora, te da birački spisak nije pročišćen i da mediji ne izvještavaju fer i nepristrasno.

Tokom političke krize građanski pokret "Protestujem" je diljem zemlje održavao masovne proteste, tražeći ostavku predsjednika države i vlade sastavljene od VMRO-DPMNE-DUI, kao i formiranje nove vlade.

Evropska unija (EU) i SAD, posrednici u prevazilaženju duboke političke krize, koja se naglo zaoštrila poslije afere sa prisluškivanjem, apelirali su da izbori budu kredibilni i fer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije