Stranac u Splitu zarađuje na majmunu zaštićene vrste: Uznemirena životinja ugrizla dvije osobe

1
Radiosarajevo.ba
Stranac u Splitu zarađuje na majmunu zaštićene vrste: Uznemirena životinja ugrizla dvije osobe
Foto: Facebook / Majmun zaštićene vrste u Splitu

U centru Splita pojavili su se strani državljani koji turističku sezonu koriste kako bi zaradili, pritom se koristeći divljom životinjom kao atrakcijom.

Kako je objavio dogradonačelnik Bojan Ivošević, riječ je o zaštićenoj vrsti odnosno zelenom majmunu.

"Ukoliko ih sretnete, bez odgode zovite policiju jer je jadna uznemirena životinja već ugrizla nekoliko građana koji su zbog navedenog posjetili KBC Split", objavio je Ivošević.

EURO 2024 | Uživo iz Kolna s utakmice Europskog prvenstva: Španija - Gruzija

EURO 2024 | Uživo iz Kolna s utakmice Europskog prvenstva: Španija - Gruzija

Iz KBC Split su za 24sata.hr kazali da u hitni prijem Klinike za infektologiju KBC-a Split jučer, 10. juna, su se javile dvije osobe zbog ugriza majmuna, ali nije bilo potrebe za ozbiljnijom medicinskom intervencijom.

"Molimo sugrađane da se, ukoliko se nađu u sličnoj situaciji zbog ugriza ove ili bilo koje druge životinje, obrate porodičnom ljekaru i provjere vakcinacijski status te epidemiološkoj službi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije", kažu nam u KBC-u Split.

Ponovo su se u centru Splita pojavili stranci sa zastićenom vrstom, ovaj put zelenim majmunom 🐒 (zamorcem) kojeg...

Posted by Bojan Ivošević on Monday, June 10, 2024

Podsjećamo, ovo nije prvi put ove sezone da se gradom pod Marjanom šetaju stranci koji zaštićene životinje koriste kao izvor zarade. U maju je u Splitu uhapšen muškarac, strani državljanin, koji je zatečen s ćukom (vrsta sove) u ruksaku, a kojeg je držao vezanog konopom nudeći ga kao "igračku" s kojom se uz određenu naknadu, mogu fotografirati. Ćuk mu je oduzet.

U isto vrijeme, otkriva dogradonačelnik Ivošević, u gradu je bio i muškarac koji je za fotografiranje nudio pitona. Ali prije nego su policijski službenici došli do njega i apartmana u kojem je odsjeo, on je već nestao. 

Prema Članku 153. Zakona o zaštiti prirode zabranjeno je namjerno hvatanje, ubijanje i uznemiravanje strogo zaštićenih vrsta, kao i njihovo držanje. Kazne fizičkim osobama za povredu odredbi Zakona o zaštiti prirode koje se odnose na strogo zaštićene vrste su od su u rasponu od 7.000 do 30.000 kuna ovisno o težini prekršaja, odnosno od oko 900 do 4.000 eura.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije