Stanovnici Splita : "Nikad nije bilo ovako, više ne napadaju jedan po jedan već grupno"

0
Radiosarajevo.ba
Stanovnici Splita : "Nikad nije bilo ovako, više ne napadaju jedan po jedan već grupno"
Foto: Reader's Digest / Dezinsekcija komaraca

Sredina je oktobra, a komaraca nikad više, žale se čitatelji Slobodne Dalmacije. Ne samo što ih ima previše, već su i posebno agresivni, tvrde stanovnici Splita i okolice.

"Napadaju, ali ne jedan po jedan, nego grupno. Kad navale, ne znam kako bih se odbranio jer dok potjeram jednog s desne noge, već su mi dva na drugom bedru, a treći pikira na lice. Ne možeš se odbraniti! Po kući svaka prostorija ima svoj aparat s tekućinom protiv komaraca i stalno ih držimo uključene. Problem je kad izađemo u vrt i na verandu, nikad nisu bili luđi. Dok žena skupi robu na brzinu, vrati se u kuću s potkoljenicama punim crvenih plikova.

Po garaži ih ima, u automobil su mi se dva zavukla pa sam ih dok vozim rastjerivao po kabini. Ako me ko iz susjednih vozila gledao, mogu zamisliti kako sam im izgledao dok sam mahao rukama oko glave", kaže 53-godišnji stanovnik splitskog predgrađa.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Pretjeruje li naš sugovornik ili je situacija ove godine zaista netipična što se tiče letećih krvopija, novinarska ekipa provjerila je kod upućenih. Hrvoje Grgić, direktor službe sanitarne zaštite, zaštite bilja i veterine u "Cianu", potvrdio je da situacija nije uobičajena: "Malo je netipično jer je toplije vrijeme nego inače. Osim toga, padale su kiše, a voda i temperatura su ključni čimbenici zašto ih ima više."

"Čim je predio manje urbaniziran, to pogoduje komarcima, a tamo ima i zaostalih staklenika, izvora vode, mjesta gdje se kupi voda, koja se ugrije. Inače su preko ljeta problem komarci i muhe, a ove godine je primijećeno i jako puno stršljena", kaže Grgić.

I dr. sc. Toni Žitko, biolog s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, potvrdio je kako se zbog visokih temperatura produljio razvoj komaraca.

Komarci prenose zarazu: Opasna groznica prijeti Europi

Komarci prenose zarazu: Opasna groznica prijeti Europi

"Kada zahladi, što najavljuju uskoro, brzo će pasti njihov broj. Sada je još vruće pa se i dalje legu. Brzina razvoja ovisi o temperaturi, koja je dosta visoka, i nova generacija izlazi za sedam do 10 dana.Kada temperatura padne, onda im treba nekoliko sedmica. Što se tiče agresivnosti, oni se tako ponašaju kada traže krvni obrok. Na proljeće se tek uspostavlja populacija i treba vremena da se razviju u odrasle jedinke.

Treba im dosta vremena do postignu odraslu populaciju, postignu vrh razvoja u julu i augustu. Ovisi i o kišama; ako ih ima dosta, onda njihov razvoj ide brže. Pogoduju im i male nakupine vode koje ostanu dulje na nekom mjestu.

Sada nam izgleda da su komarci agresivniji jer nas napadaju već razvijeni primjerci. Privlači ih ugljikov dioksid, zbog čega nas posebno napadaju kada se, primjerice, zadišemo od napora. Idu i na miris znoja, to im je magnet. Mušice također u listopadu imaju veliki broj aktivnosti kada su visoke temperature", objašnjava biolog.

Od njega se doznaje i kako se obični kućni komarci kao odrasli "zabiju" u kanalizaciju ili podrum i tako prezime. Oni tigrasti preživljavaju zimu u obliku jaja i čekaju proljeće, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije