Srbija unaprjeđuje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama

Radiosarajevo.ba
Srbija unaprjeđuje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama
Foto: EPA-EFE / Od koronavirusa preminula tri pripadnika Vojske Srbije

Posljednjih godina poboljšali su se izgledi za stabilnost i bezbjednost na Zapadnom Balkanu, uprkos decenijama konflikata, istorijskih sukoba, ekonomske stagnacije i razornog uplitanja Kremlja.

Zapad bi trebalo da podstakne ovaj trend snažnije primjenjujući svoju pozitivnu meku moć – posebno isticanjem privlačnosti svojih demokratskih vrijednosti - umjesto da pridikuje Srbiji i drugim zemljama regiona zbog njihoviih nedostataka, piše portal Ceas-serbia.org.

Posljednjih meseci čini se da je nova američka javno-diplomatska kampanja urodila plodom. Kampanja - fokusirana na seriju konferencija i kratkih video zapisa emitovanih širom srbijanskih medija - podsjetila je Srbe na njihovu pozitivnu, zajedničku istoriju sa Sjedinjenim Državama, poslala poruku da su partner koji se cijeni i da Vašington sluša njihovu zabrinutost.

Ankete koje je sproveo CEAS pokazuju da su Srbi pozitivno reagovali na ovu inicijativu. Štaviše, većina javnosti dosljedno podržava integraciju Srbije u EU, uprkos neriješenom sporu oko statusa kosovskog pitanja, čije je riješavanje vezano za članstvo Srbije u EU.

Srbija teži da bude tretirana kao „ravnopravna“ evropska država, umjesto da se posmatra kao autoritarna, šovinistička Srbija iz 1999.godine. Mnogi građani vjeruju da bi poslije godina sankcija Ujedinjenih nacija, posljeratne obnove i ispunjavanja svojih obaveza prema Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, zemlji trebalo omogućiti da napreduje na ravnopravnim osnovama sa ostalim zemljama regiona.  

Štaviše, Beograd je preduzeo konkretne, konstruktivne korake kako bi pokazao da ima za cilj približavanje Zapadu:  
 

  • Među zemljama Zapadnog Balkana Srbija ima najznačajniji kontingent trupa u multinacionalnim operacijama pod vođstvom EU i UN i institucionalizovala je saradnju sa Evropskom agencijom za odbranu.
  • Srbija i NATO su 2018. godine zajedno organizovali terensku vežbu upravljanja posljedicama vanrednih situacija, sa 2.000 učesnika iz 40 zemalja.
  • Srbija je započela sa sprovođenjem drugog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva sa NATO-om i održala više vježbi u 2019. sa zemljama NATO-a nego sa Rusijom. Njen Program državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohaja jedan je od najboljih u Evropi. 
  • Nakon niza godina nabavke vojne opreme isključivo od Rusije, Srbija sada takođe kupuje oružje od Francuske, SAD-a i Izraela. 
  • Uprkos pritisku Kremlja, Beograd odbija da dodijeli diplomatski status tzv. Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, koji je instrument ruske meke moći. 
  • Srbijanski predsjednik Vučić javno je podržao sporazum u Bosni i Hercegovini iz novembra 2019. godine o formiranju nove vlade i usvajanju programa reformi oružanih snaga u saradnji sa NATO-om.

Ostatak teksta možete pročitati na OVOM linku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije