Sjećanje na Annu Frank: U Puli se otvara park koji će je čuvati od zaborava

1
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Annu Frank: U Puli se otvara park koji će je čuvati od zaborava
Foto: Twitter / Anna Frank

Anne Frank bila je židovska djevojčica rođena u Njemačkoj 1929. godine koja je zapisivala svoje iskustva sa skrivanjem od Nacista između 1942. i 1944. godine, dakle u razdoblju kada je imala između 13 i 15 godina.

Njezini zapisi kasnije su objavljeni u slavnom Dnevniku Anne Frank 1947. godine.

U dnevniku Anne opisuje skrivanje svoje obitelji na tavanu u Amsterdamu u vrijeme njemačke okupacije Nizozemske. Riječ je o jednoj od najpoznatijih knjiga svih vremena koja je bila predložak za više kazališnih predstava i filmova.

Objavljen snimak teške nesreće kod Srebrenika: Učestvovalo vozilo EUFOR-a

Objavljen snimak teške nesreće kod Srebrenika: Učestvovalo vozilo EUFOR-a

Anne je rođena u Frankfurtu, a 1934. obitelj se preselila u Amsterdam, nakon što su Adolf Hitler i Nacisti preuzeli vlast u Njemačkoj. Nakon što su krenula masovna hapšenja Židova, u ljeto 1942. obitelj se sakrila u tajne sobe iza ormara s knjigama u zgradi u kojoj je radion Annein otac. Djevojčica je potom pisala dnevnik sve dok ih Gestapo nije ulovio 4. kolovoza 1944. Dnevnik je dobila kao rođendanski dar.

Obitelj je preseljena u koncentracijski kamp Auschwitz. Dana 1. studenog Anne i njezina sestra Margot prebačene su u kamp Bergen-Belsen, gdje su nekoliko mjeseci kasnije preminule, vjerojatno od tifusa.

Crveni križ procijenio je da se to dogodilo negdje u ožujku 1945. Nizozemske vlasti kao službeni datum stavile su 31. ožujka, a kasnija istraživanja pokazala su da je to ipak bilo ranije, u veljači ili početkom ožujka. No u svakom slučaju, otprilike u ovo vrijeme godine.

Jedini od obitelji preživio je otac koji se vratio u Amsterdam i otkrio da su dnevnik sačuvale njegove tajnice. Odlučio je ispuniti Anneinu najveću želju - da postane spisateljica. I objavio je dnevnik. Do danas je preveden u čak 70 jezika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije