Seizmologinja otkrila koja je najjača magnituda potresa koja se može očekivati

2
Radiosarajevo.ba
Seizmologinja otkrila koja je najjača magnituda potresa koja se može očekivati
Foto: Mavra / EMSC / Ines Ivančić

Potres jačine 5,6 po Richteru koji je u subotu navečer pogodio Bosnu i Hercegovinu u 23.08 sati najjači je na tim prostorima u posljednjih pola stoljeća, a oštećeni su brojni objekti.

U potresu je poginula 27-godišnja Elmira Safo.

Preminula u mostarskoj bolnici nakon što se na porodičnu kuću u Stocu, u kojoj je živjela s roditeljima, srušio dio stijene, a njezini roditelji zadržani su u bolnici.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Najgore su prošla mjesta Stolac i Ljubinje koja se nalaze tek nekoliko kilometara od epicentra potresa.

Podrhtavanje se osjetilo se na cijelom području BiH, Hrvatske te u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori.

"Potresi se događaju jer afrička tektonska ploča gura europsku i uslijed toga dolazi do sakupljanja napetosti u stijenama koje potom pucaju i dolazi do potresa. Cijela Hrvatska je seizmički aktivno područje, no jedan potres poput ovog u BiH ne potiče drugi potres u Hrvatskoj", kazala je za 24 sata mr.sc. Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe u Hrvatskoj.

Naglašava kako svi moramo biti svjesni toga da smo na trusnom području, te da je jedini način kako da se borimo protiv potresa izgradnja protupotresnih građevina, da se ne gradi na područjima klizišta, a geološka i seizmološka ispitivanja su nužna prilikom gradnje.

Najjača magnituda potresa koja se u Hrvatskoj može očekivati, a sudeći prema historijskim podacima, u južnom dijelu Hrvatske može biti i do 7.1 po Richteru.

"Najjači zabilježen potres je onaj dubrovački iz 1667. godine, magnitude 7,1 po Richteru. Potom smo imali crnogorski od 7 stepeni po Richteru 1979. godine. Tako da se te magnitude mogu događati na našem području", istaknula je Ivančić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije